Ari Sarpolan mielestä elämässä kuuluu olla haasteita. Monenlaista harrastava sivistys- ja kulttuurijohtaja kulkee työmatkansakin polkupyörällä.

 

Koulujen alkaminen on vuoden kiireisintä aikaa, minkä on saanut kokea myös Oulaisten uusi sivistys- ja kulttuurijohtaja Ari Sarpola. Erityisopettajien paikkoja on yhä avoinna. Vaikka valtaosa opettajista on palkattu jo keväällä, niin viimeiset hakuajat päättyvät vasta kahden viikon päästä.


Sivistystoimessa on riittänyt tehtäväjärjestelyjä, kun yläkoulun rehtori on siirtymässä vuodeksi virkavapaalle. Tehtävät ottaa hoitaakseen Juho Oksan koulun rehtori.
Eilen on hakuun julistettu perusasteen koulujen yhteinen liikunnanohjaajan paikka, joka on osa Liikkuva koulu
–hanketta. Kun uuden uimahallin avautuminen osui vielä lähelle koulujen alkamista, on Sarpolalla riittänyt uudessa virassaan vilskettä alusta lähtien. Tämä ei tunnu miestä haittaavan.


”Tällaiselle innovatiiviselle ja työtä pelkäämättömälle ihmiselle tämä on ihan sopivaa. Odotan innolla tulevaa vuotta. Olen tykännyt alusta lähtien tästäkin hommasta.”

 

Rehtorista johtajaksi


Sarpola pani tuulemaan ja jatkoi kerran käyntiin polkaisemaansa hakuprosessia eteenpäin. Hän on ehdolla muiden hakijoiden ohella Oulaisten kaupunginjohtajaksi, mutta ei halua kommentoida keskeneräistä asiaa laveasti. Kaupunginhallitus kokoontuu asian tiimoilta maanantaina uudelleen.


”Kun kerran siirryin rehtorin tehtävistä kunnalliselle puolelle ja joudun opettelemaan kunnallisia asioita, niin ajattelin, että sama se on opetella johtajatasolle asti. Elämässä pitää olla haasteita”, Sarpola kiteyttää.


53-vuotias filosofian maisteri toimi aikaisemmin kahdeksan vuoden ajan ammattiopiston rehtorina Kalajoella. Hänen synnyinpaikkakunnakseen on merkitty isän kotipitäjä Pyhäjoki, mutta perhe asui Sarpolan lapsuudessa Saloisissa ja Oulaisissa. Perusasteen koulunsa Sarpola on käynyt Haapavedellä, ja tunteekin lukkarinrakkautta paikkakuntaa kohtaan. ”Koulu ja nuoruusaika leimaavat niin paljon ihmistä”, hän miettii.


Sarpola on asunut perheineen Oulaisissa 20 vuotta. Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi aikuista poikaa.


Uusia ideoita


Innovatiivisella ihmisellä muhii päässä paljon ideoita asuinpaikkakunnan kehittämiseksi. Oulaisissa vallitsee vilkas kulttuurielämä, mutta vain ajoittain. Suurimpia tapahtumia ovat tietysti Weteraanikonepäivät sekä Musiikkiviikot. Musiikkiviikkojen järjestely on jo pitkällä. Niiden alkamisajankohtaa Sarpola aikaistaisi.


Musiikkiviikkojen ja konepäivien väliselle ajalle sijoittuu kevääseen, kesään ja alkusyksyyn monta prime time –aikaa, jolloin kaupungissa on pääasiassa hiljaista. Taidetalo Väinölä ja Penttilän miljöö ovat ainutlaatuisia ja hienoja kokonaisuuksia, joiden soisi nousevan laajempaankin tunnettavuuteen.


Julkisuudessa Sarpola on esittänyt lukion erikoistumista kulttuuriin tai liikuntaan. Haave kulttuurisalista itää myös, samoin jonkinlainen yhteiskombinaatio koulutus- ja kulttuurikeskukseksi, jossa kaupungin upea jokimaisema pääsisi ansaitsemaansa arvostukseen.


Liikunta kuuluu myös Sarpolan vastuualueisiin erityisesti nyt, kun liikuntapaikkojen isännöitsijä Markku Karsikas on eläköitymässä. Hänen tilalleen ei palkata vastaavaan tehtävään ketään.
”Hiihto, suunnistus, pesäpallo ja jalkapallo toimivat hyvin, mutta on ikävää, että niin laaja laji kuin jääkiekko tökkii edustusjoukkueen osalta”, Sarpola sanoo. Yleisurheilussa ei löydy yleisen sarjan kilpailijoita, mutta lahjakkaita, tulevia kykyjä kyllä riittää, jos he jatkavat nuoruusvuosien yli.


Palloilulajeihin, salibandyyn, lento- tai koripalloon, Sarpola toivoo lisää virtaa. Samoin hän odottaa, että uuden uimahallin myötä ilmaantuisi uusia aktiiveja. ”Onhan täältä lähtenyt Suomen kärkitason uimareitakin. Siinä olisi petraamisen varaa.”

 

Kun kuntabudjetin laatiminen tulee ajankohtaiseksi loppusyksystä, on sivistysjohtaja tietysti saanut kouluilta pitkän toivelistan. Opettajia, tukihenkilöitä, erityisopettajia, lisävaroja tietoteknisiin hankintoihin ja ohjaustoimintaan sekä luokkakokojen pienentämiseen kaivattaisiin. Sarpola ei tyrmää, mutta muistuttaa, että kuntien määrärahat eivät lisäänny. Ei ainakaan, ellei saada satoja uusia asukkaita. Koulut ovat Oulaisissakin joutuneet elämään säästeliäästi, mutta talousarvioissa on pysytty pääosin kohdillaan.

 

Menee metsään


Vapaa-ajallaan Sarpola pyörittää yrittäjänä elokuvateatteria ja onkin saanut kolmessa vuodessa kävijämäärän kasvamaan. ”Viime vuonna 700 näytöksessä kävi yli 14 000 katsojaa.” Viime syksynä hän ryhtyi tarjoamaan elokuvateatterilla myös musiikkiesityksiä, ainakin jazzia ja rockia. Sarpola aikoo jatkaa Kino Kulman yrittäjänä. Kiinteistö on kaupungin omistuksessa, joten kulttuurijohtaja joutuu välillä jääväämään itsensä päätöksentekoprosesseissa.


Sarpola harrastaa ruuanlaittoa ja sienestystä. Hän on myös koiraharrastaja ja metsästää metsäkanalintuja, lehtokurppia ja jäniksiä. Monesta muusta harrastuksesta Sarpola kertoo joutuneensa luopumaan. Valokuvaus ja aktiivitoiminta kamerakerho Valovoimassa ovat jääneet vähemmälle. Pesäpallossa hän on toiminut aktiivisesti tuomarina ja valmentajana sekä usean vuoden ajan myös Keski-Pohjanmaan piirin kilpailupäällikkönä, josta hän luopui viime vuonna.

Asta Uusivirta

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet