Mehtä’17 -leiri järjestettiin vanhaan tapaan Notskikalliolla, jonne saavuttiin polkua pitkin leiriportin alta.

 

Perinteiset partiotaidot luonnossa liikkumisen taitoineen ovat yhä arvossa. Lippukunnat retkeilevät ahkerasti ja oppivat luonnon kunnioitusta. Mutta myös yhdessä tekeminen, erilaisuuden arvostaminen ja kansainvälisyys kuuluvat nykypartioon siinä missä tulilla yöpyminen ja ensiaputaidotkin.

 


”Jokainen saa olla partiossa niillä tiedoilla ja taidoilla, joita hänellä on. Täällä ei tarvitse kilpailla kenenkään kanssa. Partioon voi kuulua myös liikuntavammaisia ja Asperger-lapsia, ja erilaisuus on hyväksyttävää”, korostaa partiolippukunta Pohjan Ilveksen johtaja Nita Kukkura.


Partion perusidea tiivistyy hyvin lippukunnan nettisivuilta löytyvään lauseeseen: ”Partio sopii kaikille, joita kiinnostaa monipuolinen ja luonnonläheinen toiminta yhdessä toisten kanssa. Meillä et jää vilttiketjuun!”

 

Nita Kukkura (vas.) vastasi leirin ruokahuollosta yhdessä muutaman vanhemman kanssa. Leirinjohtajana toimi Maria Hirvilammi.


Teltat Notskikalliolle


Lippukunta juhlisti viime viikolla nelipäiväisen Mehtä’17 -leirin merkeissä partion 80-vuotista taivalta Oulaisissa. Koko Suomessa partiotoiminta täyttää tänä vuonna 107 vuotta.
Vanhan perinteen mukaisesti leiriteltat pystytettiin Notskikalliolle, joka sekin sijaitsee kyllä Ahvenlammen rannalla, mutta hiukan sivummalla kuin nykyinen partiomaja. Notskikalliolla on myös laavu.


Vanhoista partiolaisista leirillä vieraili oulaistelainen 82-vuotias Eero Arvio, joka näytti silmät suurina katselleille nykypartiolaisille, millaisia jalus- ja paalusolmuja ennen solmittiin ja kertoi myös vanhoja partiohuutoja. Arvion mielestä partiotaidoista oli hyötyä arjessa. Esimerkiksi paalusolmulla lehmän tai lampaan sai sidottua eläintä kuristamatta.

 

Vanhimmat partiolaiset rakensivat oksista, risuista ja pressuista donitsit, joilla voidaan ylittää vesistö silloin, kun veneitä ei ole. Donitseja melomassa Pilvi Hankonen ja Saku Mäyrä.


Leirissä vietettiin myös perinneperjantaita, jolloin nuorimmat partiolaiset rakensivat Henri Kukkuran ohjauksessa kolmijalkoja istuimiksi ja vanhimmat donitseja veden ylittämiseksi. Leiriläisten harjoituksena oli myös valmistaa itse ruokaa trangialla ja loimuttaa lohta.


Lauantain seikkailupäivässä yksi partion teemoista, ystävyyttä yli rajojen, toteutui afganistanilaisen pakolaisnuoren vierailtua lerillä. ”Rasteilla testataan koloiltojen taitoja ja rakennellaan. Yksi rasteista on ramborata”, kertoo leirinjohtaja Maria Hirvilammi, partionimeltään Maaru.


Lauantai huipentui suuriltanuotiolle, jonne saapui kutsuvieraina Pohjanmaan partiopiirin johtaja Saija Kivelä ja partiolaisten vanhempia. Iltanuotiolla laulettiin myös leiribiisi. ”Ja huudetaan partiohuutoja niin, että lampi raikaa”, Maaru kertoo. Pastori Rami Niemen pitämä jumis kuului myös leiriohjelmaan.


Lauantai oli spesiaalipäivä myös siksi, että muutama partion ulkopuolinen lapsi pääsi tuolloin mukaan leirille. ”Partiolaiset osallistuivat viime vuonna yhteisvastuukeräykseen, mistä kertyneillä varoilla tämä oli mahdollista”, Maaru kertoo. Mehtä’17 –leirillä oli mukana noin 40 osallistujaa, joista 7 - 15-vuotiaita leiriläisiä oli 23.


Partiolippukunta Pohjan Ilves täyttää 40 vuotta kahden vuoden kuluttua, jolloin järjestetään juhlatilaisuus. Lippukunnan historiikkia kokoaa Kirsti Avela.

 

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet