Hilda Kukkola voitti onnenarpajaisista tunnesormuksen. Kauhajokinen Enska Hakola on ollut markkinamyyjä jo 40 vuotta.

 

Kävijöitä riitti ja keskusta täyttyi pariksi päivää autoista ja ihmisistä, kun Oulaisten Huima järjesti perinteiset, kaksipäiväiset Oulaisten markkinat viikko sitten Juho Oksan koulun kentällä. Myös kauhajokinen, perinteinen markkinakauppias Ensio ”Enska” Hakola oli Seija-vaimoineen paikalla. Hänkin oli tyytyväinen kävijöiden määrään, mutta ei ostajien.


”Laskeva trendi”, huokaisi Enska 55 ansiotyövuoden kokemuksella. ”Pienyrittäjän kulut nousee ja myynnit putoaa. Tähän on tultu, kun kaupat on auki yötä päivää. Ennen oli sunnuntaimyynnit parempia. Meille markkinat on pääelinkeino, eletty tästä 40 vuotta”, sanoo nyt jo eläkkeellä oleva 71-vuotias Enska. Hän muistelee kaiholla niitä aikoja, jolloin perheellä oli Pohjanmaalla viisi vähittäiskauppaa ja markkinoille lähti kahdeksan kuormaa tavaraa.

 

Merijärviset Raimo Savukoski ja Helena Poutiainen ostivat kolmet housut helsinkiläiseltä Ari Uotilalta.


Sää suosi ja ensimmäinen päivä osoittautui suositummaksi markkinapäiväksi. Monet kaipasivat markkinapaikalle perinteisiä helppoheikkejä huuteluineen. ”Joskus oli sellaisia paperi- ja karkkikauppiaita, mutta heitä ei enää ole. Helppoheikit ovat katoavaa kansanperinnettä”, kertoo Huiman markkinavastaava Tapio Hussa.


Oulaisten markkinoilla ei järjestetä ohjelmaa, vaikka lapsille onkin tarjolla suosittu pomppulinna. ”Myyjien kokemus on, että myynti pysähtyy ohjelman ajaksi. Me lähdemme siitä, että markkinoilla itse markkinat on se ohjelma”, Hussa korostaa.


Markkinoilla oli kauppiaita hiukan vajaa 60. Hussan mukaan muutama kauppias jouduttiin laittamaan lisäpaikoille, mutta kaikki halukkaat myyjät on markkinoille mahdutettu. Ensi heinäkuussa Oulaisten markkinat täyttävät jo 35 vuotta.


Helsinkiläinen, mutta lapsuutensa Oulaisissa viettänyt tekstiilikauppias Ari Uotila oli varannut jälleen markkinapaikan aivan pankin puoleisen portin pielestä. Paikka on Uotilan entisen kotitalon paikalla. Uotila oli Oulaisten markkinoilla ainakin 20. kertaa ja saapui tänne Karigasniemeltä ja Enontekiöltä. Eläkkeellä oleva Uotila pyörittää Vantaan torikauppiasyhdistyksen toimintaa ja kertoo kulkeneensa pää- ja sivutoimisena torikauppiaana noin 30 vuotta.


”Hirveesti on nyt vaatekauppiaita täällä. Mutta kaikkien pitää leipäänsä tienata. Hyvä kun maahanmuuttajatkin koittavat itse elantonsa ansaita. Hyvin mulla on kauppa käynyt. Tiedä sitten, ostaako ihmiset halpojen hintojen takia vai säälistä”, Uotila naurahtaa.


Oulaistelainen Eeva Tyyskä kertoi tekevänsä markkinoilla usein m-ostoja: makkaraa, muikkuja, mansikoita, mansikkajäätelöä, metrilakua, makiaisia, mekkoja, munkkeja. ”Seurakunnan teltalla on parhaat munkit. Niitä kannattaa mainostaa.” Nyt Eeva osti Kivikylän Kotipalvaamolta makkaraa. Naurun remakka oli melkoinen, kun myyjän nimikin selvisi m-linjan mukaiseksi: Mikko Määttä.

 

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet