Anu Tuomikoski esittelemässä Oulaskankaan päivystyksen ensiapuhuonetta.

 


Oulaskangas kehittää edelleen kaksi vuotta sitten valmistuneita uuden yhteispäivystyksen tiloja. Maaliskuun alussa yhteispäivystyksessä otetaan käyttöön uusi ilmoittautumisjärjestelmä, joka on nimetty Akseliksi. Järjestelmä on ollut käytössä sairaalan muissa yksiköissä jo pitempään.


Yhteispäivystyksen vs. ylilääkäri Anu Tuomikoski muistuttaa, että Akseli toimii jouhevimmin, kun asiakkaalla on mukanaan Kela-kortti tai muu viivakoodilla varustettu henkilöllisyystodistus. ”Jos järjestelmään kirjautuu näpyttelemällä, on henkilöturvatunnus muistettava kokonaisuudessaan. Erityisesti on tärkeää ottaa myös päivystykseen tulevan lapsen Kela-kortti mukaan, koska harva vanhempi muistaa kaikkien lastensa tunnuksia.”


Uudella ilmoittautumisjärjestelmällä halutaan turvata potilaan yksityisyys. Lääkärit eivät jatkossa kutsu potilaita nimellä eikä potilaiden tarvitse luetella vaivojaan luukulla seisten. Asiakas näkee ilmoittautumisnumeronsa monitoreista ja saa kutsun hoitajan huoneeseen, jossa tehdään arvio hoidon tarpeesta. ”Ilmoittautumislaite ei ole yhteydessä sairauskertomusjärjestelmän kanssa, joten potilas joutuu kertomaan henkilöllisyytensä myös hoitajalle”, Tuomikoski huomauttaa.


Oulaskankaan yhteispäivystyksessä on varauduttu avustamaan potilaita Akselin käyttöönotossa. ”Avustamme alkuun tilanteen mukaan”, osastonhoitaja Liisa Yppärilä sanoo. Oulaskankaan puhelinneuvonta on ulkoistettu eikä sijaitse Oulaskankaalla. Useimmiten puhelut ohjautuvat Ouluun, joskus myös Jyväskylään. Ennen päivystykseen lähtemistä tulee soittaa puhelinneuvontaan, jossa sairaanhoitaja tekee hoidontarpeen arvion ja antaa myös kotihoito-ohjeita.


Tuomikosken mukaan Oulaskankaan yhteispäivystyksen asiakasmäärät ovat kasvussa. Viime vuonna yhteispäivystykseen tehtiin noin 28 000 potilaskontaktia, joista päivystyspotilaita oli 22 500 ja puhelinyhteyksiä 5600. Sairaala on vastannut kasvaneisiin potilasmääriin palkkaamalla joulukuussa toisen lääkärin viikonlopun yöpäivystyksiin. Tuomikosken mukaan ei ole realistista, että kaikki päivystyspotilaat hoidettaisiin keskussairaaloissa. Oulun yliopistollisessa sairaalassa yhteispäivystysosaston korjaaminen on vasta suunnitelmissa.


Viime viikonloppu oli Oulaskankaan yhteispäivystyksessä ruuhkainen. Syynä olivat liukastumiset, kun jäisen maan päälle satanut uusi lumi teki tiet ja piha-alueet entistä liukkaammiksi. ”Hoidimme runsaasti ranne- ja nilkkamurtumia sekä erilaisia päänvammoja. Pienempiä liikenneonnettomuuksiakin on sattunut todella paljon”, Tuomikoski kertoo.


Julkisuudessa viime aikoina puhuttanut norovirus ei ole alueellemme vielä yltänyt eikä sen hoito pitäisi yhteispäivystyksessä edes näkyä. Oulaskankaan päivystyksestä kehotetaan hoitamaan noro ensisijaisesti kotona, sillä norovirus on äärimmäisen tarttuvaa. ”Tilanne on tietysti toinen, jos lapsi tai vanhus menee huonoon kuntoon. Mutta perusterve aikuinen voi jatkaa viruksen hoitoa kotona”, Tuomikoski neuvoo.


Oulaskankaan yhteispäivystyksessä on 14 vuodepaikkaa. Päivystyksen tehokkuus on viime vuonna tehdyn otannan perusteella hyvä. 80 prosenttia potilaista pystytään ohjaamaan jatkohoitoon tai kotiin neljän tunnin sisällä. Konservatiivisessa hoidossa puolet potilaista on pystytty hoitamaan alle kahdessa tunnissa.
Oulaskankaan sairaalan 12-paikkainen psykiatrinen osasto avautui viikko sitten ja ensimmäiset psykiatriset potilaat ovat osastolla jo hoidettavina.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot