Topias Tuomaala, Anniina Martinmäki ja Outi Nevalainen antavat muutaman hyvää tarkoittavan neuvon valintojaan tekeville yhdeksäsluokkalaisille. Omista kiinnostuksen kohteistaan kannattaa pitää kiinni. Vaikka valinta ei heti olisi oikea, ehtii vielä aikuisenakin kouluttautua uudelleen.Asta Uusivirta
Oulainen


Kannattaa seurata sitkeästi omia kiinnostuksen kohteitaan. Tähän lauseeseen voi tiivistää Anniina Martinmäen, Outi Nevalaisen sekä Topias Tuomaalan ohjeet valintojaan miettivälle yhdeksäsluokkalaiselle. Haapavetisen Topiaksen oma esimerkki on kuvaava. Hän halusi hakeutua sosiaalialalle, mutta ajatteli, ettei todistuksen heikko keskiarvo koskaan riittäisi. Niinpä hän kirjoitti hakulomakkeeseen samoja valintoja kuin velipojatkin: rakennus- ja sähköala.

Oma suosikki, sosiaaliala, oli hakulistalla vasta viimeisenä.
Yhteishaun aika oli loppumaisillaan, ja Topiaksen hakulomakkeesta puuttui vielä vanhemman vahvistus. Hän yritti tavoittaa puhelimella isäänsä tai äitiään. Kun ei saanut kumpaakaan heti kiinni, Topias päätti käydä vielä kerran opinto-ohjaajan juttusilla. 16-vuotias poika otti onneksi opon kanssa puheeksi kiinnostuksensa sosiaalialaan.

Opinto-ohjaaja kannusti nostamaan lempialan haussa ykköseksi. Loppu on Topiaksen osalta historiaa. Nyt 18-vuotias nuorimies opiskelee kolmatta vuotta lähihoitajaksi Oulaisten ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan yksikössä.


Myös aikuisopiskelija Outi Nevalainen kehottaa pitämään kiinni kiinnostuksen kohteista. ”Itse en aikoinani niin tehnyt, vaan hain Jyväskylään kokkiopintoihin, koska ajattelin, että siinä työllistyy. Myöhemmin kyllä sitten itse alakin alkoi kiinnostaa, ja jaksoin työskennellä kauhojen ja kattiloiden kanssa 15 vuotta. Sen jälkeen tuli stoppi. Vasta nyt, 41-vuotiaana, olen kouluttautumassa sinne, mikä alun perinkin tuntui kiinnostavimmalta, eli hoitoalalle.” Outi Nevalainen opiskelee kodinhuoltajaksi ravitsemis- ja puhdistuspalveluyksikössä.


Anniina Martinmäki taas on kulkenut suoraviivaisen matkan lähihoitajan opintoihin suuntautumisenaan ensihoito. ”Ensihoito oli toiveissa jo hakuvaiheessa ja sen on tuntunut edelleen omalta alalta. Tykkään auttaa ihmisiä ja tässä voi olla ihmishengestä kyse. Jokainen päivä on erilainen ja vaihteleva ja juuri monipuolisuus työssä kiinnostaa.”
Anniina ja Topias opiskelevat kumpikin lähihoitajaksi ensihoito suuntautumisenaan.

Kodinhuoltajaksi opiskeleva Outi on erityisen tyytyväinen siihen, että opintoihin kuuluu myös hoivatyötä. ”Meillä on lähihoitajien kanssa samaa opetusta, mutta ilman lääkekoulutusta. Voimme työllistyä hoivatyöhön ja olenkin itse suorittanut monta kuukautta työssäoppimista hoitoalalla. Olen laittanut pari työhakemustakin samalle alalle”, Outi kertoo.


Kaikki kolme ”konkaria” antavat yhteistuumin toisen hyvän neuvon valintojaan miettivälle. Haku kannattaa ottaa vakavasti, pohtia pitkään mielessään omaa toivealaa ja etsiä erilaisia koulutusvaihtoehtoja. Huonoin valintaperuste on ”kuhan nyt jotakin”, eli hakeutua sen enempää miettimättä vain jonnekin tai hakeutua sinne, minne kaverikin on menossa.


”Jos menee ’vain jonnekin’, ei riitä motivaatio pidemmän päälle”, Topias muistuttaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot