Ulkomaalaisten huijarien jäljille on poliisinkaan vaikea päästä, ja uhri ei yleensä saa menetettyjä rahojaan enää takaisin.

 

Ajankohtaisena puheenaiheena ovat taas kerran sosiaalisessa mediassa tapahtuvat nettihuijaukset.

Tyypillisimmässä tilanteessa suomalainen uhri tutustuu ja ihastuu rikkaaseen, korkeassa virassa toimivaan henkilöön. Huomionosoitusten ja ystävällisten viestien takaa paljastuu kuitenkin valtava järjestelmällinen rikosbisnes, jonka ainoana tarkoituksena on valeprofiilin turvin huijata pahaa-aavistamattomilta ihmisiltä rahat pois. Tapauksissa vedotaan yleensä ihmisen auttamishaluun tai rakkauden kaipuuseen.


Rahaa pyydetään erilaisten tarinoiden avulla. Huijari saattaa esimerkiksi kertoa olevansa tulossa Suomeen rakkaansa luokse ja tarvitsevansa rahaa lentolippuihin. Myös erilaiset tragediakertomukset ovat yleisessä käytössä, hyvänä esimerkkinä leikkausta vaativa lapsen vakava sairastuminen. Menetelmiä on kuitenkin nykyisin useita ja uusia kehitellään jatkuvasti.


”Asiasta on kirjoitettu aika paljon, joten sen pitäisi olla kaikkien tiedossa. Huolimatta tästä moni lankeaa ansaan”, kertoo Ylivieskan poliisilaitoksen rikosylikomisario Ilkka Piispanen.

Moni voisi varmasti olettaa, että tyypillinen uhri on vanhus, jonka netin käyttötaidoissa on puutteita. ”Asia ei ole välttämättä näin”, Piispanen sanoo. Keskimääräinen uhrien ikä on noin viidenkymmenen paikkeilla, ja kyseessä on yleensä jostain syystä herkässä mielentilassa oleva henkilö.

 

”Kohdehenkilöiksi on valikoitunut sekä miehiä että naisia, jotka osaavat käyttää nettiä eri muodoissa hyvinkin osaavasti. Laukaisevana tekijänä on todettu elämäntilanteessa tapahtunut muutos, esimerkiksi elämänkumppanin menetys.”

Jokilaaksojen alueella poliisin tietoon tulee keskimäärin kahdesta kolmeen tapausta vuodessa. Määrät ovat poliisin mukaan pysyneet viime vuosina samoina. Kaikki tapaukset eivät tosin koskaan edes tule poliisin tietoon, sillä monet uhriksi joutuneet tuntevat tapahtuneesta suurta häpeää.

 

Piispanen ei lähde arvailemaan, millaisia määriä rahaa tältä alueelta on liikkunut huijareiden tileille, mutta suurimmassa yksittäisessä poliisin tietoon tulleessa tapauksessa kyse oli noin 100 000 eurosta.


Tuntemattomille netin kautta jutellessa kannattaa pitää aina mielessä, että koskaan ei voi olla täysin varma toisen aikeista tai siitä, esiintyykö vastapuoli ensinnäkään edes omalla nimellä ja kuvallaan.

Nykypäivänä netissäkin on täysin mahdollista rakastua toiseen ihmiseen, mutta varovaisuutta ei voi tarpeeksi peräänkuuluttaa, ja viimeistään toisen osapuolen alkaessa pyytää rahaa pitäisi hälytyskellojen soida.

Aleksi Olli

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot