T-Fordia vuodelta 1927 säilytetään säältä suojassa Oulaisten perinnekeskuksessa.

 

Asta Uusivirta
Oulainen


Hox autoharrastajat! Tiedättekö, mikä on Oulaisten vanhin ajopeli ja miltä vuodelta? Tai tiedetäänkö muilla paikkakunnilla vastaus vastaavaan kysymykseen? Kieltämättä kysymys on vaikea, mutta ei kaikille oulaistelaisille, joiden perinnetietoudesta Wanha Woima on jaksanut huolehtia.

Oulaisten vanhin auto on T-Ford vuosimallia 1926 tai 1927. Vuosimallista ei ole vedenpitävää varmuutta, mutta se tiedetään, että viimeiset ”hopaksi” kutsutut T-Fordit valmistuivat 1927.


Hopan edellinen omistaja Kaarlo ”Kalle” Strömmer kuoli viime vuoden loppupuolella. Strömmerin suvun perinteen mukaisesti auto siirtyy kuitenkin edelliseltä sukupolvelta aina perheen kuopukselle, joten Kallen nuorempi poika, Raisiossa asuva Pentti on todennäköisesti auton seuraava omistaja. Auton tuleva omistaja on ajanut ajopelillään yhden ainoan kerran muutaman sadan metrin mittaisen matkan.


Vihantilainen lääninrovasti Gustav Strömmer osti kesällä 1927 perheelleen tuliterän T-Fordin.

Tuohon aikaan Pohjois-Suomessa oli yksi ainoa autoliike, oululainen E. I. Aine. Gustav eli ”Gösta” sai autokaupan yhteydessä myös ajokorttiin vaaditun pikaisen ajokoulutuksen. Hyväkuntoisena pappina Gösta ei autollaan juuri ajellut.

Tultuaan lääninrovastiksi Gösta teki yli 60-vuotiaana yhteen suuntaan peräti liki 80 kilometrin mittaisen tarkastusmatkan Pyhännälle – ei tietenkään T-Fordillaan – vaan polkupyörällään, kuten ennenkin. Sota-aikana hoppa seisoi pukeilla tallissaan, koska polttoainetta ja renkaita ei ollut saatavilla.
Gustav ja Martha Strömmerin perheessä oli neljä lasta ja kaksi kasvattilasta. Auto siirtyi Göstan kuoltua pojista nuorimmalle, Kaarlolle, joka toimi Oulaisten osuuskaupan rautaosaston hoitajana. Kalle sopi ennen kuolemaansa auton huolenpidosta ja näytteillä olosta perinneyhdistys Wanhan Woiman kanssa.

 

Auto käynnistyy kampea vääntämällä tai käynnistysnapista.

 


Ylivieskan joulunavajaisissa


Hoppa onkin hyvässä tallessa Törmäperällä Wanhan Woiman perinnehallissa. Se on jätetty sinne ajettavassa kunnossa, mutta toiminut viimeksi säännöllisessä maantie- tai heinäpeltoajossa vuonna 1955.

1970-luvulla tämä harvinainen ajopeli tosin vietiin kuorma-auton lavalla Ylivieskan joulunavajaisiin.

Autossa on kampi, jolla se voidaan vääntää käyntiin, mutta siitä löytyy myös käynnistysnappi, joka sattui Ylivieskan reissulla onnenkantamoisen takia toimimaan. Kansan ihmetys oli suuri, kun joulupukkia kuskattiin pitkin naapurikaupungin katuja tällä harvinaisella, hitaasti matelevalla ajopelillä.


Pari kertaa T-Fordin olisi joku halunnut ostaa, mutta molemmilla kerroilla on ostajat karkotettu nopeasti ja äkäisestikin tiehensä. Pentti Strömmer muistaa, kuinka isä-Kalle oli kerran hopalla tien päällä ajelemassa verkkaista alle 30 km vauhtia.

Toinen vanha ajopeli hurahti rehvakkaasti ohitse. Kalle jatkoi rauhallisesti matkaa, kun huomasi äsken ohittaneen ajopelin tienlaidassa savuamassa. Silloin Kalle poimi hopasta köydenpätkän ja pyöritteli sitä ilmassa ikään kuin vetoapua tarjoten.


Hoppa kulki oikein konetta ruoskittaessa tieliikenteessä huimaa 40 km tuntivauhtia, mutta kerrotaan, että Gösta ajeli hopalla vieläkin rauhallisemmin niin, että polkupyörälläkin olisi ohi päässyt.

Hoppaa on käytetty myös traktorina vetämässä heinäkärryä pellolla ja onpa sillä ajettu pitkin Vihannin kohtalaisen tasaisia mäntykankaitakin.
Strömmerin suvun Gösta-pappa piti hopasta aina tarkkaa huolta ja heinänajon jälkeenkin se siistittiin alkuperäiseen kuntoonsa.

T-Fordilla on kuljetettu myös lammasta naapurikylälle astutettavaksi sekä ämpärilasteittain suon kultaa, hillaa huonojen kulkuteiden päästä. Hoppa kulki yllättävän ketterästi maastossa ja huonoillakin syrjäteillä.


Kovin taloudelliseksi ei sillä ajeleminen tullut, ja ehkäpä juuri siksi Göstakin autoaan säästeli. Bensaa saattoi kulua liki parikymmentä litraa satasella.

Jutun lähteenä on käytetty Pentti Strömmerin haastattelua ja Martti Strömmerin kirjoittamaa artikkelia: Woimansiirrin-lehdessä 1/2015.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot