Monitoimialtaassa on vielä paljon tekemistä ennen elokuun avajaisia.

 

Oulaisten uusi uimahalli näyttää ulospäin valmiilta, mutta sisällä riittää vielä paljon tekemistä.

Uimahalli avautuu yleisölle elokuun alussa. Yleisölle avoin nimikilpailu käynnistyy tänään.

Plussaa uudessa uimahallissa on nimensä veroinen isoallas sekä hyvin toteutettu esteettömyys. Isoon altaaseen tulee kuusi täysleveää rataa ja toinen pää on 360 senttiä syvä, eli 130 senttiä syvempi kuin nykyisessä hallissa. Kaikissa uuden hallin yleisötiloissa pääsee liikkumaan pyörätuolilla. Tiloissa on myös invasauna sekä siirrettävä invahissi, jolla pääsee niin isoon kuin terapia-altaaseenkin.


”Myös uuden uimahallin sydän, eli kellarikerroksen tekniset tilat ovat aivan toista luokkaa kuin vanhassa”, sanoo työmaan paikallisvalvoja Jouni Laaksonen

Uuteen uimahalliin tullaan sisälle Konttilantuvan puoleiselta sivulta, jonne rakennetaan myös parkkipaikat. Sisääntuloaulaan sijoittuvat puoliympyränmuotoinen lipunmyyntipiste, yrittäjävetoinen kahvio ja keittiötilat sekä yleisöwc:t.

Kahviossa on induktiosilmukka heikkokuuloisille. Uutta uimalipun hintaa ei ole vielä päätetty, mutta hinta noudattelee liikuntasihteeri Markku Karsikkaan mukaan samaa tasoa kuin muissakin lähialueen uusissa halleissa.


Sisäänkäynnistä oikealle jäävät miesten ja naisten pukuhuone-, pesu- ja saunatilat, ryhmäpukuhuone ja invasauna sekä siivouskeskus. Suihkuja on molemmin puoli 12 kappaletta ja niissä on vettä säästävä automatiikka.

Lapsille on oma matalampi suihkunsa. Saunan istuinosat ovat kaakelia siivouksen helpottamiseksi. Kaakeli ei kuumu liikaa. ”Siitä pitää huolen lauteiden alla kiertävä sata metriä pitkä lauhdutinputkisto”, Laaksonen kertoo.


Käytävällä pesutilojen jälkeen sijaitsee pieni, lasikattoinen vilpola – esteetön sekin.

Käytävältä siirrytään allasosastolle. Lähimpänä pesutiloja on kastautumiseen tarkoitettu kylmäallas. Sen jälkeen on monitoimiallas, jota voidaan käyttää terapia-altaana ja monenlaisessa vesiliikunnassa. Monitoimialtaassa on muutamia vesihierontapisteitä. Monitoimiallas sijaitsee omassa tilassaan, joten sitä valvotaan kameroiden ja monitorien avulla.


Monitoimialtaan vieressä, seinän takana on kiemurteleva vesiliukumäki. Mäen vieressä sijaitsevat hiukan isommille ja opetuskäyttöön tarkoitettu lastenallas sekä pienten lasten kahluuallas. Lastenaltaan maksimisyvyys on 80 senttiä.

Lastenaltaiden vieressä on puoliympyrän muotoinen valvomo, jossa on kaksi uinninvalvojaa kerrallaan. Valvomon vieressä on ensiaputila omalla uloskäynnillä. Valvojia palkataan vähintään neljä. Muita työntekijöitä uuteen uimahalliin tulee kolme tai neljä: siistijöitä, laitosmies ja esimies.
Ison altaan ja lastenaltaiden välissä on kapeahko ja pitkä välinevarasto. Iso allas on 15 metriä leveä ja 25 pitkä.

Sen syvässä päässä on pomppulauta. Altaaseen pääsee valvomon puoleisesta päästä portaikosta tai toisesta päädystä rosteritikkaita pitkin. Täysleveässä altaassa ei lopu tila kesken, vaikka uimassa olisi suurikin ryhmä kerrallaan. Altaan tekniikka mahdollistaa myös uimakilpailuiden järjestämisen. Hyppytelineisiin saadaan sähköinen ajanotto ja uimahalliin on sijoitettu eri puolille viisi kaiutinta.


Karsikas kertoo, että Oulaisissa on toiminut uimaseura, joka on nyt poistunut rekisteristä. ”Mikä estäisi vaikka uusi seura vielä perustetaan. Mutta vielä ei ole minun tiedossa.”


Uimahallin ilmastointiteknikkaa löytyy sekä ylä- että alakerroksesta. Alakerrassa on kemikaalivarasto, kuusi kappaletta valtavia, 1,5 tonnia erilaista hiekkaa sisältäviä vedensuodattimia, tasausallas ja väestönsuoja.

Kellarista löytyy myös puhalluskammio, joka muun ilmastointitekniikan lisäksi kuivattaa kosteiden tilojen lasi- ja kaakelipintoja. Uimahallin melua ja kaiuntaa on pyritty hillitsemään sisäkaton akustolevyillä ja seinien akustorimoituksella.

 

Isosta altaasta tulee nimensä veroinen.

 


Rakennusliike Someron vastaava mestari Tapio Heikkilä vakuuttaa, että rakentaminen on sujunut suunnitelmien mukaan ilman yllätyksiä. Paikallisvalvoja Laaksonen lisää, että rakennusaika kertoo työmaan laajuudesta. ”Nykyään alkaa olla jo harvinaista, että ollaan kaikki samalla työmaalla puolitoista vuotta.”


Urakoitsija luovuttaa rakennuksen kaupungille toukokuun 12. päivä.

Ensimmäiset laitetestaukset tehdään kuitenkin jo huhtikuun puolivälissä. Yleisö pääsee uimaan elokuun alussa, sillä hallin testaukset jatkuvat avaamiseen asti. Uuteen uimahalliin odotetaan 45 000 vuosittaista kävijää, mikä on 15 000 käyttäjää enemmän kuin nykyisessä.


Teknisen johtajan Markku Ketosen mukaan 8,9 miljoonan euron rakennuskustannusten raameissa on pysytty ja pysytään.

Hinta sisältää myös irtokalustohankinnat. Oulainen sai valtionavustusta rakentamiseen miljoona euroa. Uuden hallin käyttökustannukset ovat melkoiset, jopa 850 000 euroa vuosittain.


Ketonen kertoo, että kemikaalien täytössä käytetään uudenlaista tekniikkaa. ”Kemikaalisäiliö täytetään hallin ulkopuolelta samoin kuin omakotitalojen öljysäiliöt. Tämä on uutta, alle viisi vuotta vanhaa tekniikkaa uimahalleissa.”

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot