Riemula ranchin toimintaa pyörittävät Riitta Jalasto (oik.) ja Heli Somero. Irish cob Peggy lähdössä tapaninajelulle.

 

Asta Uusivirta
Oulainen

Tupsujalkainen irish cob –tamma Peggy palvelee asiakkaita Riemula ranchilla.

Ranchin maisemat Piipsjärven Honkarannalla ovat Peggylle paljon rauhallisemmat kuin mihin 12-vuotias tamma on tottunut. Onhan se vetänyt vankkureita Tampereen keskustassakin. ”Jos hevosesta voi sanoa, että se on sataprosenttisen liikennevarma, Peggy kyllä on”, sanoo Peggyä ohjastava Heli Somero.

Peggy on myös Suomen tunnetuimman lännenratsastajan, muusikko Kari Vepsän kouluttama lännenratsu. Tupsujalka muutti Riemulaan vähän aikaa sitten Luvialta omistajaltaan Tanja Antilalta.


Riemula ranch on vasta aloittamassa toimintaansa. Riemula-nimi tulee Suurusperällä sijaitsevan tilan vanhasta nimestä. ”Tarkoituksena on tarjota kokonaisvaltaisia luontoelämyksiä hevosten kanssa”, tilan nykyinen omistaja Riitta Jalasto kertoo.


Nooa Haro ja Onni Oja olivat Riemula ranchin ensimmäiset rekiasiakkaat tapaninpäivänä. Edellisenä yönä oli onneksi satanut paksusti lunta, joten rekikyyti onnistui. Hevosen ravi oli pojista tietysti parasta, samoin nuotio ja lämmin mehu.

 

Nooa ja Onni kirkkoreessä odottamassa lähtöä. Rekiajelun jälkeen maistui lämmin mehu.

 

 

Western-arvoja


Riemula ranchin toiminta jalkautuu tarvittaessa sinne, missä asiakkaatkin ovat. ”Meidän tarkoituksenamme ei ole milloinkaan tarjota ratsastuskoulutyyppistä toimintaa. Asiakas voi touhuta hevosten kanssa ilman minkäänlaista aikaisempaa hevoskokemusta”, Somero korostaa.


Lisäksi asiakkaita palvelee ranchilla Iisa-shetlanninponi sekä The Bansley Mare, tuttavallisemmin Bansku. ”Jatkossa kun hevosmäärä hiljalleen kasvaa, ovat hevoset irish cobeja. Niiden rotutyypillinen ulkomuoto tupsukoipineen ja rauhallinen luonne ovat sellaiset, että meidän käyttöömme ne ovat juuri sopivia”, Jalasto ja Somero kertovat.


Riemula ranch on järjestänyt nyt talutusratsastuksia, rekiajelua ja tyky-päivän. ”Jokainen asiakastilaus räätälöidään sellaiseksi, että se varmasti on tilaajan näköinen. Voimme vaikkapa lavastaa ja puvustaa toimintaamme asiakkaan toivomaan teemaan”, ranchilaiset lupaavat.


Riemula ranchin ajatusmaailman pohjana on western-koulutuksesta tulevat arvot, eli hevosen ja ihmisen keskinäinen luottamus ja sen kautta yhteistoiminnan onnistuminen Yksi tärkeä arvo on luonnonmukaisuus ja luonnossa liikkuminen. ”Voidaan järjestää esimerkiksi pariskunnille hevosvaellus, jossa hevosta talutetaan tarvittaessa, matkalla syödään nuotiolla laitettua ruokaa ja vaikkapa yövytään maastossa hevosten kanssa.”


Riemula ranchille on rakenteilla pyöröaitaus hevosten kouluttamista varten. Laavu rakennetaan ruokailuja sekä kahvitteluja varten. Riemula ranch järjestää tulevaisuudessa myös asiantuntijoiden koulutuksia. Loppiaisen jälkeen on ensimmäinen koulutus, jossa opetellaan maastakäsittelyä ja westernin alkeita.

Tapahtumaan mahtuu vielä mukaan kiinnostuneita.
Riitta Jalasto on toiminut 26 vuotta maatalouslomittajana ja erilaisten eläinten käsittely on tuttua. Koko pienen ikänsä hän on myös hevostellut ja omistanut hevosia. Heli Somero on nuoriso- ja vapaa-aikatoiminnanohjaaja ja harrastanut hevostelua myös pikkutytöstä asti. Ensi keväänä Somero valmistuu hevosmatkailuun erikoistuneeksi luonto-ohjaajaksi Haapaveden Jedusta.


Kerrottakoon lopuksi vielä yksi asia sitkeästä Peggystä. Se sairasti vakavaa kaviokuumetta niin, että eläinlääkärit eivät antaneet sille mitään toivoa. Kavioluun kääntymä oli peräti 22 astetta, mutta Tanja-omistaja ei luovuttanut.

Hän löysi Turun liepeiltä kengitysseppä Mika Jurmin, joka on erikoistunut sairaskengityksiin. Nyt irish cobin kaviot ovat kunnossa ja vahvaluontoisella tammalla on vielä pitkä ura ratsu-, työ- ja ajohevosena edessään.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot