Jukka Mehtälällä oli Matkahuoltoon asioita. Asiakasta palvelemassa Mika Ilomäki (etualalla).

 

Valinta Oulaisten yrittäjäyhdistyksen puheenjohtajaksi ei tullut Mika Ilomäelle yllätyksenä. Nykyinen puheenjohtaja Tapani Sipilä pyysi tehtävään Mikaa. ”Tuntui, että olen kahden hallitusvuoden jälkeen valmiimpi ottamaan pestin vastaan”, Ilomäki sanoo. Uusi aiempia selvästi nuorempi, 35-vuotias puheenjohtaja ei suunnittele radikaaleja muutoksia toimintaan.

Yhteistyö kaupungin kanssa jatkuu tiiviinä. ”Onneksi meillä on Elpo-työryhmä, jota arvostetaan Suomen yrittäjissä asti. Siinä muutamat päättäjät ja yrittäjät kokoontuvat säännöllisesti. Se on toimiva systeemi, jos vain kaikki ovat kokouksissa paikalla”, Ilomäki sanoo.


Ei niin hyvää, ettei jotakin parannettavaakin. Ilomäki tietysti toivoo, että kaupungin omat rakennusurakat lankeaisivat paikkakunnan omille yrityksille. ”Rakennusurakoita oulaistelaiset ovat aika hyvin saaneet, mutta sähkö- ja lvis-urakat näyttävät karkaavan muualle.”


Elinkeinopoliittisen työryhmän lisäksi Ilomäki on tyytyväinen myös muihin kokoonpanoihin.

”Työryhmät ovat tosi iso apu puheenjohtajalle. Pienemmissä yhdistyksissä puheenjohtaja joutuisi tekemään kaiken, mutta meillä työryhmät hoitavat omat hommansa.” Oulaisten yrittäjäyhdistys on paikkakunnan kokoon nähden suuri yli 200:lla jäsenyrityksellään.


Myös vastavalitun yrittäjäyhdistyksen hallituksen kokoonpanoon Ilomäki on tyytyväinen.

”Tuli sopivassa suhteessa kokemusta ja nuoria yrittäjiä mukaan.” Väistyvä puheenjohtaja Sipilä on lupautunut avustamaan uutta tarvittaessa, vaikka ei hallitukseen enää suostunutkaan. Samoin Ilomäelle ovat tukensa luvanneet entiset pitkäaikaiset puheenjohtajat Ritva Raetsaari ja Jorma Kortesoja.


Nuori yrittäjä haluaisi aktivoida toisia nuoria yrittäjiä mukaan yhdistyksen toimintaan. Tässä Ilomäki aikoo tehdä tiivistä yhteistyötä nuorten yrittäjien työryhmän puheenjohtajan, Arto Hintsalan kanssa. ”Olemme suunnitelleet, että lähdemme Ouluun katsomaan Kärppien peliä. Jos Oulaisista ei riitä tarpeeksi lähtijöitä, niin tehdään yhteistyötä Oulun nuorten yrittäjien kanssa”, Ilomäki kertoo.


Muutakin nuorekkaampaa yhteistä touhua on luvassa. Ikuiset karaoketanssit yrittäjien yhteisissä kokoontumisissa saisivat jäädä Mikan mielestä taakse, ja meininki voisi vaihtua rockimpaan.

 

 

Rohkaisevia suunnitelmia


Ilomäki on seurannut tarkasti myös valtakunnan yrittäjien edunvalvontaa. Hän pitää hyvänä asiana sitä, että työntekijämaksut pienenevät. Alv:in muuttuminen maksuperusteiseksi lisää yritysten maksuvalmiutta.

Sekin on Ilomäen mielestä plussaa, että yritysten välisessä laskutuksessa laskun maksimimaksupäivä muuttuu 60 päivästä 30:een. ”Aiempi käytäntö suosi liikaa isoja yrityksiä, jotka saattoivat venyttää maksujaan pienille yrityksille jopa 60 päivää.”


Ilomäki on seurannut kiinnostuneena keskustelua ns. Viron mallista. Virossa osakeyhtiön tilikauden voittoa ei veroteta, vaan vero maksetaan ulosjaetusta osingosta. Suomessa vero maksetaan voitosta ja tietyin poikkeuksin myös osingosta.


Suomalaisessa byrokratiassa olisi Ilomäen mielestä muutakin purettavaa. Hän on saanut omassa perheessään kokea, kuinka toiminimiyrittäjän vaimo ei voi olla Suomessa työtön eikä saada työttömyyskorvausta.


Ilomäen yritys T:mi MikaLinkki on monialayritys, jonka toimialoja ovat mainosjakelu, kotisivujen tekeminen, Matkahuoltopalvelut ja lemmikkitarvikemyynti sekä kivijalassa että verkkokaupassa. Yritys on perustettu helmikuussa 2013 ja se työllistää yrittäjäparin lisäksi yhden kokopäiväisen ja kolme osa-aikaista työntekijää.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot