Carmina Burana kiinnosti neljällä esityspaikkakunnalla 3700 kuulijaa. Kuva Oulaisista.

 

Carmina Buranan kaltaista mahtipontista pauhua ja jylyä kuulee harvoin. Kun mukana on mystistä keskiaikaista runoutta, neljä osaavaa kuoroa, taitavat solistit sekä valtiollinen edustussoittokunta, on musiikillinen jättiteos ihmeteltävissä ja ihasteltavissa.

Carl Orffin vuonna 1937 säveltämä teos kuultiin Oulaisten Musiikkiviikoilla ensimmäisen kerran 12 vuotta sitten. Uusi esitys oli jalostuneempi ja mahtipontisempi. Nyt neljää mukana ollutta kuoroa johtanut musiikkineuvos Tapani Tirilä oli tyytyväinen suurteokseen. ”Kuulimme kypsynyttä satoa. Nyt kuoroista kuuli vapautunutta ilmaisua.”


Kaartin soittokunnan kapellimestari Jyrki Koskinen kuvaili oloaan konsertin jälkeen euforiseksi.

”Carmina Burana on teoksena sellainen, että se ei jätä ketään kylmäksi. Se kuvaa niin voimakkaita tunteita ja elämäntilanteita. Kapellimestarikin käy aika kovilla kierroksilla esityksen jälkeen. Päällimmäisenä tunteena jäi syvä kiitollisuus, sillä kuorot ja solistit hoitivat oman osuutensa todella hienosti”, Koskinen kiittää.
Noin 550 henkeen kohonnut yleisö sai myös kapellimestarin tunnustuksen.

”Oli upeaa tulla paikkakunnalle, jossa aika iso prosentti väkiluvusta saapuu konserttiin. Meille jäi tunne, että eipä tultu etelästä turhaan!”
Musiikkiviikkojen sadan laulajan kuorossa yhdistyivät Laaksojen Kamarikuoro Vox Ardens, Naiskuoro Välke, Oulaisten Nuorisokuoro, johtajanaan Tapani Tirilä sekä Keski-Pohjanmaan Kamarikuoro, johtajanaan Marita Kaakinen.

Orkesterina oli Kaartin soittokunta, 48-henkinen Suomen puolustusvoimien edustussoittokunta, joka esiintyy valtiovierailuilla sekä Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolla. Solistit olivat Kaisa Ranta, sopraano, Ville Rusanen, baritoni ja Niall Chorell, tenori.

 

Esityksen solistit Ville Rusanen, Kaisa Ranta ja Niall Chorell.

 


Tunnetuimpia teoksia


Carmina Burana on vastakohtaisuuksien teos. Se kulkee uskonnollisuuden ja maallisuuden rajapinnoilla. Siinä yhdistyy mystiikka ja magiikka maallisiin aiheisiin: ylellisyyteen, riehakkuuteen, elämän kevääseen ja rakkauteen, mutta myös katoavaisuuteen.

Sen kuuluisin laulu on heti spektaakkelin alussa pauhaava O Fortuna, joka on soinut niin elokuvissa kuin mainoksissa. Siinä sokea Fortuna-jumalatar pyörittää sattumanvaraisesti pyöräänsä ja muuttaa mielensä mukaan ihmisten asemaa. Joku nousee kurjuudesta, joku putoaa yhtä äkkiä.


Carmina Burana on yksi kaikkien aikojen tunnetuimmista teoksista. Konsertti yläkoulun salissa oli loppuunmyyty. Se esitettiin lähes samalla kokoonpanolla myös Kokkolan Snellman-salissa, Sibeliustalossa Lahdessa sekä Helsingin Musiikkitalossa.

Sibeliustalossa vain ylimmillä parvilla oli hiukan tilaa, muuten Carmina Burana oli kaikkialla loppuunmyyty. Sitä seurasi neljällä esityspaikkakunnalla yhteensä 3700 kuulijaa.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot