Panos-lehteen oli kuvan mainoksen sijaan päätynyt vahingossa ilmoitus, jossa toivoteltiin jo hyvää joulua ja uutta vuotta "hieman" etuajassa. SeutuMajakka pahoittelee virhettä!

Maamme tunnetuin lastenpsykiatri ja ja lääketieteen tohtori Jari Sinkkonen (keskellä) vieraili Oulaisissa herättelemässä vanhempia ja lasten kanssa työskenteleviä ammattilaisia. Tilaisuuden järjesti lapsi- ja perhepalvelujen Lape-hanke. Järjestäjät, Veikko Hertteli ja Elina Kattilakoski, Sinkkosen kanssa kuvassa.

 

Maamme tunnetuin lastenpsykiatri Jari Sinkkonen herätti vanhempia ja kasvatusalan ammattilaisia suorilla mielipiteillään. Sinkkonen luennoi viikko sitten päivällä Oulaisissa opettajille ja päiväkotien työntekijöille sekä illalla kaikille avoimessa tilaisuudessa. Iltatilaisuutta yläkoululla kuunteli 500. Internetin kautta Sinkkosta kuunteli livelähetyksessä 2700 ihmistä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon vierailu Oulaisiin oli oikea-aikainen, koska KHO:n päätöstä Oulaskankaan synnytysten jatkosta odotetaan lähiaikoina. (Kuva: Sari Rajaniemi)

 

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikon maanantainen vierailu Oulaisissa ajoittui hyvän hetkeen. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisua Oulaskankaan synnytysten jatkamisesta odotetaan piakkoin. Ministeri sai vierailullaan varsin kattavan kuvan aluesairaalan toiminnasta niin synnytysten, leikkausten kuin koulutus- ja kuntoutusyhteistyönkin tiimoilta.

Palkitut nuoret taiteilijat yhteispotretissa.

 

288 nuorta taiteilijaa osallistui tänä keväänä osuuspankkien perinteiseen kuvataidekilpailuun Oulaisissa. Palkituista töistä paljastui todellinen omistautuminen asialleen sekä aiheen sisäistämisen että teknisen toteuttamisen tasoilla.

Eturivissä hankkeen puuhamiehiä: innokas ostaja Janne Rautio (vas.), projektipäällikkö Janne Kurikkala, kunnanjohtaja Kari Jokela ja operaattori Netplazasta Jukka-Pekka Kivioja.

 

Merijärvellä valokuituverkon rakentaminen etenee suunnitellusti. Roudan sulattua kaapelin kaivaminen jatkuu Oulaisten suunnalta kohti kirkonkylää. ”Teimme sinne jo syksyllä liittymien ja teiden alituksia, joten työtä on nyt helppo jatkaa monen kilometrin matkalta”, kertoo Jokiverkko-osuuskunnan suunnittelija Veijo Luoma.

Timo Rissanen ja hänen lempikäärmeensä, kaksimetrinen Antti-anakonda.

 

Neljännesvuosisadan käärmeiden kanssa työskennellyt Timo Rissanen myöntää, että aluksi hänkin pelkäsi käärmeitä vaistomaisesti ja ihan hirveästi. Pelko oli kuitenkin pakko karistaa harteilta, kun työkaveri tarjosi shokkihoitoa. ”Hän työnsi käärmeen käsiini sanoen, että pitele tuota.”

Hyvä työpaikkakehitys heijastuu kuntiin monin tavoin. Työpaikkojen lisääntyminen lisää väestömäärää, tervehdyttää ikärakennetta nuoremmaksi ja lisää tätä kautta myös syntyvyyttä. Kuva Oulaistenkadulta (kuva: Markus Soukka).

 

Oulaisten väkiluku näyttäisi vihdoin kääntyneen kasvuun. Kuluvan vuoden tammikuun lopun väkilukutilaston mukaan Oulaisten väkiluku kasvoi kymmenellä hengellä. Yhden kuukauden tietojen varaan ei voi pitkälle ennustaa. 

Kuva viime kesän ottelusta Huima vastaan Nivala. (Kuva: Jarkko Jokela)

 

Oulaisten Huiman jalkapalloilijat ovat solmineet farmisopimuksen naapuriseuran, Haapaveden FC Folkin kanssa. Sopimus kattaa tulevan pelikauden. Sopimuksessa ei liikuteta euroja. Kummankin joukkueen pelaajarinkiin kuuluu parikymmentä jalkapalloilijaa.

Kun muuttolinnut keväällä palaavat, suurin osa koskikaroista muuttaa Suomesta pois pohjoisille pesimäpaikoilleen Venäjälle.

 

Lisääntynyt valon määrä on saanut koskikarojenkin hormonit hyrräämään. Hiljalleen koskikarat palailevat pohjoisille pesintäpaikoilleen. Koskikara on siitä erikoinen lintu, että se muuttaa Suomeen talveksi. Kun toiset lajit palaavat etelästä, koskikaroista suurin osa taasen jättää Suomen.

Viikonvaihteen lämpöaalto toi suuret joukot muuttolintuja alueellemme. Laulujoutsenet eivät osoittaneet pelkoa päästyään vihdoin pesimäseuduilleen Piipsanjoelle ja Piipsjärvelle. (Kuva: Ritva Niemi)

 

Viikonvaihteen lämpimät säät toivat joukoittain muuttolintuja pohjoiseen. BirdLifen internetissä ylläpitämä tiira-havainto-ohjelma kertoo, että ensimmäiset haarapääskyt havaittiin sunnuntaina niin Siikajoella kuin Limingassakin. Pääskyt ovat vielä yksittäishavaintoja, mutta selvästi lisääntynyt lämpö toi viikonloppuna muitakin muuttajia pohjoiseen laumoittain.

Kari Ojala (oik.) jäi keskustelemaan Kimmo Ohtosen kanssa karhusta vielä pitkään luennon jälkeenkin. Erkki Piilolaa kiinnosti Karhu voimaeläin -kirja.

 

Televisiosta ja kirjoistaan tuttu toimittaja, kirjailija ja luontokuvaaja Kimmo Ohtonen oli luentokiertueella Pyhä- ja Kalajokilaaksoissa viime viikolla. Hänet oli kutsuttu vierailulle Haapaveden kirjamessuille. Hän luennoi myös Merijärvellä, Oulaisissa ja Alavieskassa.

Henkilöitä kuvissa: Elina Törmikoski ja 2 v. Santeri, Kaisa Rautio ja Aapo, Eeli ja Liinu (ikäjärjestyksessä), lastenohjaaja Ritva Pärkkä, vs. seurakuntapastori Rainer Väänänen, Aleksi Änäkkälä ja Eeva, kerhomummot Leena Kangasharju ja Leila Kuukasjärvi.

 

Monta äitiä lapsineen, joukossa yksi isäkin. Kolme lastenohjaajaa ja muutama kerhomummo. Seurakunnan Päiväpesästä kantautuu tiistaiaamuisin iloisia leikkiääniä, kun perhekerhoon vanhempineen saapuneet lapset keskittyvät leikkeihinsä.

Veikko Kallio johtaa Eläkeliiton Oulaisten yhdistystä ja vanhusneuvostoa. Hän juhlii lauantaina 70-vuotispäiviään Honkamajalla.

 

Kaipuu kotiseudulle. Se oli tärkein syy, joka sai perjantaina 70 vuotta täyttävän Veikko Kallion asettumaan lopullisesti isänsä ja isoisänsä kotitilalle, Piipsjärven Kallioharjuntien päähän.

Oulaistelaiselle Veera Rahkolalle myönnettiin 4H-stipendi. Nuori saa stipendin pitkäaikaisesta ja monipuolisesta 4H-työstä.

 

4H-säätiön myöntämät 12 valtakunnallista stipendiä jaettiin Helsingissä, valtioneuvoston juhlahuoneistossa viime perjantaina. Nuorten 4H-stipendeissä palkitsemisperusteena oli nuoren pitkäaikainen, monipuolinen, tuloksellinen ja edelleen jatkuva 4H-toiminta.

Lihakeitto maistui lumipyryisessä säässä noin neljällesadalle kävijälle Honkamajan 50-vuotisjuhlissa.

 

Ajoittainen kova lumipyry ei säikäyttänyt Honkamajan 50-vuotisjuhlatapahtumasta yleisöä eikä hiihtokilpailuihin osallistuneitakaan. Honkamajan yrittäjä Jorma Vainionpää kertoo, että kaupungin tarjoamaa lihakeittoa oli varattu neljälle sadalle ja sen verran keittoa myös meni eikä kukaan jäänyt ilman. Keiton sai syödä lumipyryltä suojassa telttakatoksen alla.

Kuvassa rullalla valmista kissankarvalankaa sekä karvoja ja soiroja valmiiksi kehruuseen. (Kuva: Nina Karkulahti).

 

Kissavideo on somemaailmassa suorastaan käsite, mutta tiesitkö, että on olemassa myös kissalankaa? Tiettävästi Suomen ensimmäinen kissalanka on valmistumassa Christinan kehräämössä Merijärvellä. Jos ihan tarkkoja ollaan, lanka ei ole puhdasta kissaa, sillä siinä on lisäksi lampaanvillaa.

Nopeasta laajakaistasta keskustelemassa työryhmän puheenjohtaja Kai Pajala (vas.), järjestelmäasiantuntija Veli-Pekka Kiviniemi ja asiakkuuspäällikkö Olli Korpierkki.

 

Oulainen teettää esisuunnitelman nopean laajakaistaverkon ulottamiseksi koko kaupungin alueelle. Suunnitelmassa selvitetään kartta-aineiston perusteella, montaako taloutta laajakaista Oulaisissa koskee sekä mitä sen rakentaminen ja käyttö maksavat.

Lavis, eli lavatanssijumppa veti Alpuan nuorisoseuran salin täyteen naisia. Etualalla keskellä lavistelemassa tapahtuman järjestänyt Marjut Lähdesmäki.

 

Lavis on suosittua. Se veti eniten naisia Alpuan naistenpäivässä lauantaina. Otetaan pari lausetta takaisin. Siis mikä ihmeen lavis? Lavatanssijumppa: perinteisten lavatanssien ja jumpan hauska välimuoto.

Puistolan pojat voittivat Pipolätkä-turnauksen. Joukkueessa pelasivat Jonne Esko (ylärivi vas.), Joni Lievonen, Matti Koskela, Joni Esko, Jani Lievonen (alarivi vas.) ja Tomi Martinmäki.

 

Puistolan pojat veivät voiton lauantaina pelatussa Pipolätkä-turnauksessa Oulaisten jäähallilla. Kakkoseksi sijoittui joukkue Dagen Efter ja pronssille ylsi peliporukka nimeltään Sirklaajat.

 

Kopsassa, tismalleen Vihannin ja Raahen rajamailla asuvan Aulikki Pitkäsen kudontaharrastus on yksi osa pitkää ketjua; kuin yksi silmukka ketjusilmukoissa. Ennen kuin Aulikin kauppaamat sukat ja lapaset ovat myyntitiskillä asiakkaiden ostettavissa, on ehtinyt tapahtua paljon.

Raahessa syyskuussa 2017 kahteen naiseen kohdistuneiden henkirikosten esitutkinnat ovat valmistuneet. Esitutkinta-aineisto on toimitettu kokonaisuudessaan syyteharkintaan. Poliisi epäilee henkirikoksista nelikymppistä raahelaista miestä.

Tunturipöllö inarilaisen Martti Rikkosen kuvaamana.

 

Jokihelmen opiston Haapaveden luontoillassa on tänään keskiviikkona vuorossa Martti Rikkosen valokuvia Inarista. Luontokuvat ovat esillä ReijoWaara-salissa.

Ristellin taulujen aiheet olivat usein hyvin erilaisia. Tämä maalaus esittää autiota saarta keskellä merta.

 

Oulaistelaisen taiteilijan Väinö ”Ville” Viljam Ristellin (1902-1971) kolme maalausta on tuotu maaliskuun ajaksi Penttilän taloon esille. Lähteet kertovat Ristellistä, että hän oli mustatukkainen, ystävällinen, vaatimaton ja hiljainen pikku mies, joka ei elänyt taiteesta vaan taiteelleen.

Pyhäjoella sijaitseva Palosaaren tila on Metsähallituksen ainoa taukopaikka alueellamme. (Kuva: Seija Jussinniemi)

 

Metsähallituksen luontopalvelut suunnittelevat vähentävänsä retkeilijöiden taukopaikkoja. Harkinnan jälkeen taukopaikkoja vähennettäisiin noin viidenneksellä. Metsähallituksen mukaan poistettavat kohteet ovat lähinnä yksittäisiä hajakohteita, joilla on hyvin vähän käyttäjiä. Kyseisille kohteille suuntautuu alle kolme prosenttia kaikista taukopaikkojen käynneistä.

Marika Vatjus-Anttila (oik.) talviriehassa yhdessä kolmivuotiaan Niilon kanssa. Nuotiolla paistettu makkara maistui mäenlaskun ja lumipelastuksen lomassa.

 

Talvirieha houkutteli viikko sitten urheilukentälle niin paljon lapsia vanhempineen, että järjestäjät olivat tapahtuman suosiosta iloisen yllättyneitä. ”Mukavasti tuli porukkaa”, kiitteli kaupungin liikunnanohjaaja Jyri Hämäläinen. Alunperin tapahtuma oli tarkoitus järjestää ystävänpäiväksi, mutta se näytti täyttävän hyvin paikkansa myös hiihtolomaviikolla.

Kuvataideopettaja Kirsi-Marja Arvolan näkemys järvestä erämaassa.

 

Serlachius-museot Mäntässä tarjosivat noin kahdelletuhannelle perusopetuksen oppilaalle lähes ilmaisen tutustumiskäynnin museoihin. Serlachius-museon Göstan näyttelyissä on esillä Suomen taiteen mestariteoksia mm. Akseli Gallen-Kallelalta, Albert Edelfeltiltä, Hugo Simbergiltä ja Helene Schjerfbeckiltä. Esillä on myös vanhaa eurooppalaista taidetta 1500–1700-luvuilta sekä ajatuksia herättävää nykytaidetta.

Oulaistelainen junnujääkiekkoseura Cobrat selvittää huhtikuun aikana uuden edustusjoukkueen perustamista organisaationsa sisälle.

 

Oulaisten junnujääkiekkoseura Cobrat pyrkii ottamaan edustuskiekkoilun toimintaansa. Cobrien kevätkokouksessa maaliskuun lopulla hyväksyttiin seuran sääntömuutos. Sääntömuutos mahdollistaa sen, että edustuskiekkoilu voidaan ottaa mukaan jääkiekkoseuran toimintaan.

Talkoovoimin kunnossa pidetty Ahonperän latu oli jälleen kerran ajettu nurin moottorikelkoilla. Latu on kuitenkin nyt jo kunnostettu. Kunnostaja ja hiihtäjät muistuttavat, että moottorikelkkojen on pysyttävä omilla ajourillaan. (Kuva: Simo Jyväsjärvi)

 

Ainakin kolme moottorikelkkailijaa hajotti Ahonperän latuja viime viikonloppuna. Useat kuntohiihtäjät pahoittivat mielensä, kun kymmenen kilometrin latu oli ajettu monesta kohtaa täysin piloille. Kelkkailijat rikkoivat latubaanat kurvailemalla suurta latu-uraa pitkin ja poikin. Tietojen mukaan kelkkailijoita arvioidaan olleen ainakin kolme henkilöä.
Tämä ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta. Samat kelkkailijat hajottivat kyseisen ladun toissaviikolla ja lisäksi kelkkailijat olivat ajaneet Toholankadun pyörätiellä.

Nelivuotias hollanninpaimenkoira Kovu on taitava vesipelastuksessa. Tässä tehtävässä koira tuo köyden veneeseen. Veneessä Mervi Heikkilä-Matinlauri (edessä) ja Maarit Mätäsaho. Kovun omistaa Anniina Manninen.

 

Jäiden sulamista ja vesien lämpenemistä saadaan odotella vielä pitkä tovi, mutta siihenkin on hyvä valmistautua. Näin tuumasivat lauantaina vesipelastuksen kuivaharjoitteluun kokoontuneet HH Haku Hurtat.

Vihannin tsasounalla vietettiin riemukkaasti ja juhlavasti Herran pääsiäistä pitkäperjantain ja lauantaina välisenä yönä. Juhlaväkeä oli kokoontunut noin 50 henkeä laajalta alueelta Raahesta sekä Pyhäjoki- ja Kalajokilaaksoista. Palveluksen toimittivat Iisalmesta isä Martti Hänninen, Oulusta diakoni Kari Paakkola sekä kanttorina Reijo Kinnunen Nivalan ortodoksisen kirkon laulajien johtajan Olena Mikhailovan ohella. Ponomareina toimivat Mauno Tuominen Vihannista ja Jarmo Pylkkönen Nivalasta. (Kuva: Pekka Jylänki).

Yhdistysten kolme parasta. Ykkösenä Sinkki-Sepot, kakkosena Alpuan kehitys (vas.) ja kolmantena Keskusta (oik.).

 

Alpuassa vietettiin pari viikkoa sitten viidettä kertaa liikunnallista iltapäivää talvikisojen merkeissä. Ohjelmassa oli lasten hiihtokisa sekä kylän yhdistysten välinen pariviesti.
Lasten kisoihin osallistuivat 3-4-vuotiaista Elli Häkki, Mauno Koskela, Aleksi Kinnunen ja Kalle Vilminko. 5-6-vuotiaissa hiihtivät Nea Taskila, Siina Kontinaho ja Juho Vilminko. Matti Lumijärvi edusti 7-8-vuotiaita. 9-10-vuotiaissa hiihtivät Elsa Kinnunen, Eeka Kontinaho ja Elias Kinnunen sekä 11-12-vuotiaissa Iida Kinnunen.

Lisää artikkeleita...

 PekkaSaari 4.4. 40x180

 

 

 Erma 2x65

 

   


Tokola   

   Pajala

yhteystiedot

Liitteet