Pitja Simi työstää puukoruja omassa keittiössä. Työvälineeksi riittää puukko.

 

Oulaistelainen Pitja Simi valmistaa koruja pihapuujätteesta ja kierrätysnahasta.

Tuomas Lindelä ja muut siunattavat ekaluokkalaiset saivat tunnelmallisesta tilaisuudesta mukaansa kortit ja heijastimet.

 

Kesäisenä sunnuntai-iltapäivänä Oulaisten kirkon pihamaalle kerääntyi paljon pieniä ekaluokkalaisia saattajineen. Mukana oli kummi, mummu, vanhemmat tai joku muu läheinen, tärkeä ihminen. Oulaisten seurakunta oli postittanut tilaisuuteen kutsut 93 tulevalle koululaiselle.
Siunattavat kävelivät kirkkoon sisään kulkueena tunnelmallisen urkumusiikin soidessa. Koska kirkon penkissä istuessa aika saattaa tulla helposti pitkäksi pienelle ihmiselle, niin tilaisuudesta oli tehty mahdollisimman kiva ja mukava. Päästiin esimerkiksi miettimään ja vastaamaan viittaamalla, mitä koulureppuun kannattaisi penaalin lisäksi pakata mukaan. Tärkeitä asioita olivat rakkaus, välittäminen, toisista huolehtiminen ja iloinen asenne.

Usean vuoden ajan vähentyneiden rattijuopumusten määrä kääntyi merkittävään kasvuun - niin törkeitä kuin tavallisia rattijuopumuksia poliisi kohtasi viidenneksen enemmän kuin 2019 alkuvuonna.

 

Kaikkien Oulun poliisin tietoon tulleiden rikosten määrä oli lähes 14 prosenttia vuoden 2019 tammi-kesäkuuta pienempi. Yhtenä selityksenä määrän tilastolliselle laskulle on se, että liikennerikkomusten suoritteet tilastoituvat noin 3 kuukauden viiveellä, minkä vuoksi osa suoritteista puuttuu. Ilman liikenteeseen liittyviä rikoksia tarkasteltaessa määrä oli jokseenkin edellisvuoden tasolla.

Eräkummi Emmi Matikaisen teltalla tutustuttiin luonnosta löytyviin syötäviin kasveihin ja eräretkeilyyn.

 

Oulaisten WetoWoima-hankkeella oli suunnitteilla 14 kesätapahtumaa, kesän jokaiselle maanantai-illalle. Hurmaava Honkamaja -tapahtuma oli niistä ainoa, joka pystyttiin järjestämään, kaikkien muiden tapahtumien siirryttyä koronan takia. Hankekoordinaattori Sirpa Nevanperä jatkaa ideointia ja järjestämistä taas tästä eteenpäin mahdollisuuksien mukaan.

 

Raahen Järventölän alueelta katosi torstain ja perjantain välisenä yönä puolen yön aikaan vuona 1950 syntynyt Pirjo Sipilä. Hän on todennäköisesti liikkeellä jalkaisin.

Hän on normaalivartaloinen, noin 168 senttimetriä pitkä, hänellä on niskaan ulottuvat tummat hiukset, joissa harmaata näkyvissä. Vaatetuksesta ei ole tietoa. Akuutut havainnot pyydetään soittamaan hätäkeskukseen numeroon 112 ja vihjeet aikaisemmista havainnoista poliisin vihjepuhelimeen 0295416194.

Viimeiset viikot eduskunnassa ja valtakunnan politiikassa ovat olleet varsin vilkkaita. Suurimmat toiveet jo viikkoja sitten oli julkisuudessa luotu lisätalousarvioon ja elvytykseen. Historian massiivisin lisätalousarvio hautautui kuitenkin Keskustan puheenjohtaja, valtiovarainministeri Kulmunin koulutuksen tilauksesta nousseeseen kohuun. Ministerinvaihtoviikot käynnistyivät ja samalla pyöri henkilöruletti muutoinkin Keskustan eduskuntaryhmässä.

Marika Kamps ja tytär Camilla maistavat oman maan mansikoita. Kahden vuoden päästä ne ovat jo täysin luomuja.

 

Marika Kamps teki unelmastaan totta ja perusti miehensä kanssa oman luomutilan suvun maille.

Kantatien 86 ja Merijärventien liittymään rakennetaan liikennevalot jakantatielle 86 lisätään liikenneportaalit.

 

Kantatien 86 ja maantien 786 (Merijärventie) liittymän parantaminen Oulaisissa on käynnistynyt. Urakassa toteutetaan kaksi kohdetta. Ensimmäinen parannuskohde sijaitsee kantatien 86 (Ylivieskantien) ja maantien 786 (Merijärventien) risteyksessä Oulaisissa. Urakan toinen kohde sijaitsee Merijärventiellä.

 Työttömyyden lisääntymiseen vaikutti merkittävästi lomautusten aalto. Kuva: TEM/työnvälitystilasto

 

Työttömien työnhakijoiden määrä kasvoi voimakkaasti Pohjois-Pohjanmaan kaikissa kunnissa viime vuoden kesäkuuhun verrattuna, kertoo tuorein Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen työllisyyskatsaus.

 

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen Kalajoen yksikkö sai perjantaiaamuna tehtävän paikalliselle mökille, jonka talotuulettimen poistoputkessa oli todennäköisesti naakan pesä. Pelastuslaitoksen yksikkö totesi, että putkessa on naakalla kaksi poikasta. Tässä vaiheessa pelastuslaitos päätyi rauhoittamaan tilanteen, jotta poikasten emo uskaltaa tulla poikasiaan ruokkimaan. Hieman kasvettuaan poikaset mitä todennäköisimmin jättävät hormiin tehdyn pesän ja lentävät tiehensä. 

Tähjän savusaunassa saa pehmeät löylyt. Kuvat: Mikko Oja

 

Merijärven Tähjän kotiseututalon yhteydessä olevassa savusaunassa on ollut tänä kesänä lempeitä löylyjä.
Merijärven kotiseutuyhdistyksen toimintaan vastikään hypännyt Heidi Klasila kertoo, että kesäkuussa savusauna lämmitettiin kahdesti juhannusviikolla. Naisille keskiviikkona ja miehille torstaina. Silloin saunojia oli niukasti. Ajankohta oli ehkä hieman väärä, ihmisillä oli juhannuskiireitä.

Kuulumisen julkaisun hetkellä kesäkuu on vaihtunut jo heinäkuuksi ja kesä on edennyt puoleen väliin. Takana on helteinen ja aurinkoinen kesäkuu. Olemme päässeet nauttimaan ennätyksellisen lämpimistä päivistä. Koronan aiheuttamia poikkeussääntöjä ja suosituksia on päästy keventämään. Ikäihmiset saavat elää vapaammin ja tavata sukulaisiaan ja ystäviään pitkän kotona oleskelun jälkeen.

Poliisi sai kiinni yleisövihjeiden perusteella 23.6. kello 23.55 Ylivieskan kaupungintalon edustalla tapahtuneen pahoinpitelyn tekijät. Kaksi nuorta miestä oli pahoinpidellyt miestä ja naista potkimalla ja lyömällä. Asiaa tutkitaan törkeänä pahoinpitelynä ja pahoinpitelynä. Poliisi kiittää kaikkia vihjeiden antaneita kansalaisia.

Nyt se on koettu: työ mansikanpoimijana.
Majoittuminen ja iltapala järjestyivät ystävän luona ja työ alkaisi seuraavana, maanantaiaamuna klo 8.30 metrin päässä majapaikkamme ulko-ovesta.

Onkohan meillä siksi niin lämmin kesä, kun ei ole muutakaan juhlaa? Tätä pohdimme pienen ystäväpiirin kanssa Kalajoen rannassa. Tuntui kuitenkin taivaalliselta olla koronavapautettu ja istua kavereiden kanssa juhlistamassa yhdessä olo ensimmäisen kerran sitten maaliskuun. Puhuimme paljon siitä, miltä tuntuu, kun mitään tavanomaisia kesäjuhlia ei ole. Tavallisesti kesä on edennyt Rautio-viikon ja Kalajoki-päivän kautta Alavieska-viikkoon, Wanhan Woiman konepäiviin Oulaisissa, musiikkiviikolle Kaustisille, Kalajoen raveihin ja kuin huipennukseksi elokuun alussa pidettäviin kuninkuusraveihin.

Ibrahim Sagir on toiminut pizzayrittäjänä Oulaisissa jo 20 vuotta.

 

Senay ja Ibrahim Sagir muuttivat Oulaisiin Keski-Suomesta noin kaksikymmentä vuotta sitten. Heillä on ollut alusta asti täällä yritys, ensimmäinen ravintola nimeltään Evin pizzeria ja nyt Rojda.

Kalle Ojala nappasi virvelillä Pyhäjoesta elämänsä suurimman vonkaleen.

 

Pyhäjoki on tunnettu suurista hauistaan. Sen tietää myös oulaistelainen Kalle Ojala, joka nappasi Rapalan vaapulla juhannusaattona niin suuren hauen, että puntarin mitta-asteikko loppui 10 kilon kohdalla kesken.

”Yksi kaveri tuli mittaamaan kalan ja se oli 118 senttiä pitkä”, kertoo onnellinen jättihauen kalastaja.

Taiteilijanimeä Erika Matsell käyttävä oulaistelaiskirjailija kirjoitti esikoisdekkarinsa.

 

Seuraan sinua kaikkialle on oulaistelaisen Erika Matsellin esikoisteos. Kyse on jännitysdekkarista, jossa on mukana vahvasti myös eroottisia vivahteita. Tarinan päähenkilönä on Natalia, jonka sisko katoaa mystisesti. Nataliaa seuraa sairaalloinen ihminen, joka liittyy vahvasti sisaren katoamiseen.

Markku Salmela, Iiris Mäkikangas ja Seija Vinkki esittelevät kotaa, joka on kyläläisten kovassa käytössä.

 

Mäyrän kylä sijaitsee noin 14 kilometriä Oulaisista Haapavedelle päin. Se on tavallaan kuin saari, sijaitessaan kahden Pyhäjoen haaran välissä. Kulkuyhteydet sekä Oulaisiin, Haapavedelle että Ylivieskaan ovat hyvät.

Työnohjaaja Markus Vanhakangas ja yksilöohjaaja Tarja Hytinkoski Oulaisten työpajalta ovat olleet mukana suunnittelemassa Arjen sankarit - miehet kuntoon ja työllistymisen polulle toimintaa.

 

Lähes kolmasosa pohjoispohjalaisista miehistä arvioi työkykynsä heikentyneen. Viidesosa 25-54 -vuotiaista miehistä ei usko jaksavansa vanhuuseläkkeeseen saakka. Neljäsosa työikäisistä miehistä on lihavia. Tunnistatko itsesi?

Kajaanin Hakan Philip Aremua oli alituiseen Huiman maalivahdin Leonid Shulginin riesana. Kuva: Mikko Oja

 

Oulaisten Huiman miesten edustusjoukkue ei pystynyt avaamaan pistetiliään lauantaina Kajaanin Hakaa vastaan.

Vestian asiakkaat kokevat pääsevänsä helposti eroon lajitelluista jätteistä.

 

Vestia Oy:n asiakkaat pitävät jätehuollon kustannuksia kohtuullisina ja ovat tyytyväisiä jätehuollon toimivuuteen. Tärkein asia jätehuollossa on jäteastian tyhjentäminen sovitun aikataulun mukaisesti. Tiedot käyvät ilmi Vestia Oy:n teettämästä asiakastyytyväisyyskyselystä.

Häiriökäyttäytymisen johdosta polisiin säilöön tuotiin rauhoittumaan 20 henkilöä. Kuvan ihmiset eivät liity tapaukseen. Kuva: Henri Arvila

 

Jokilaaksojen alueen poliisipartiot saivat hieman yli kaksisataa erilaista hälytystehtävää juhannuksen aikana.

Taitelijan kotona. Tiina Molander esittelee kotiseinällä olevaa omakuvaansa muutaman vuoden takaa. ”Jokaisen elävän taiteilijan tulee joskus tehdä omakuva”, hän sanoo. Kuva: Mikko Oja

 

Tiina Molander on tottunut kohauttamaan kansaa teoksillaan. Nyt hän pystytti KoronaGalleriaan Oulaisten toisen näyttelynsä.

No jo pääsi valtuustokin koolle. Ja kun kerran kokoustetaan, niin istutaan sitten kunnolla. Kokoukseen olikin sitten saatu koko setti. Oli palkitsemisia ja tietty kahvit päälle. Johtavan lääkärin koronakatsaus, tilinpäätös, osayleiskaava jne.

Matti Hirvilammi palasi kolmen Lapissa vietetyn vuoden jälkeen takaisin Oulaisten seurakunnan kirkkoherraksi.

 

Oulaisten kirkon pihapolulla ihmisille juttelee tuttu mies. Hän on Oulaisten seurakunnan kirkkoherran virkaan kolmen vuoden tauon jälkeen palaava Matti Hirvilammi. Miehen kasvoista ja eleistä voi aistia sen, että pieni tauko tutuista kuvioista on tehnyt hänelle pelkästään hyvää.
”Olihan se työteliästä mutta hyvin antoisaa aikaa. Oli tosi mielenkiintoista tutustua uusiin ihmisiin. Tekee hyvää lähteä pois ja antaa vastuu välillä jollekin toiselle”, Hirvilammi miettii.

Mäen kartano Ylivieskassa on kaupungin kauneimpia rakennuksia laajoine puutarhoineen. Talossa asuva Mauno Rajaniemi hoitaa kartanon puutarhaa huolella.

 

Yksi mielenkiintoinen kohde Ylivieskan kaupungissa on niin kutsuttu Mäen talo rautatien ja Kalajoen kulmassa Savitiellä. Yksityisomistuksessa olevassa kartanossa asuu Oulaisten Piipsijärveltä syntyisin oleva sähköasentaja Mauno Rajaniemi. Nykyisin alkujaan kahden huoneen
asuinrakennuksesta on laajennusten myötä kasvanut 17 huonetta ja yhteensä noin 450 neliöä käsittävä kartano, jonka pihapiirissä on useita hirsisiä talousrakennuksia ja muun muassa 1930-luvulla valmistunut maakellari.

Oulaisissa pelannut voittaja ei ollut käyttänyt pelatessaan Veikkaus-korttia. Hänen on lunastettava voittokuponkinsa Veikkauksen pääkonttorilta Helsingistä. Kuva: Veikkaus

 

Kenon ilta-arvonnassa voitettiin perjantaina miljoona euroa. Voittorivi on pelattu Oulaisten R-kioskissa Oulaistenkadulla.

Tätä kirjoittaessani kesä on kauneimmillaan. Hyttysiä piisaa. Juhannus oli lämpimin miesmuistiin. On ollut mukava nähdä kaupunkikuvassa kesäkioskien ja kahviloiden avautumista nyt kesän alkumetreillä. Yrittäjät pääsevät hankkimaan elantoaan. Ihmiset ovat lähteneet liikkeelle kodeistaan. Koronaepidemia näyttää taittuvan Suomessa.

Myymäläautot ilmaantuivat kotiseudullemme 1950-luvun lopulla. Muualla niitä oli ollut jo ennemmin ja – ihme kyllä! – ensimmäinen oli aloittanut liikennöinnin Helsingissä jo 1930-luvulla.
Ensimmäisenä ennätti Pyhäjokilaakson Osuusliike. Tienvarren puhelinpylväisiin ja maitolavojen seiniin ilmaantuivat kyltit: ”Myymäläautomme pysähtyy tässä…”

 

Perjantaina alkuillasta poliisi pysäytti Haapavedellä Kärsämäentiellä henkilöautoa kuljettaneen miehen, jonka suorittama puhalluskoetulos osoitti törkeitä lukemia. Ajo-oikeudettomalla miehellä on lyhyen ajan sisällä useita rattijuopumuksia, joten hänen autonsa takavarikoitiin.

Haapavedellä ajo-oikeudeton nuori nainen peruutti päin siviilipoliisiautoa huoltoaseman pihalla puoli kahden aikoihin yöllä. Hänen epäillään syyllistyneen rattijuopumukseen huumaavan aineen vaikutuksen alaisena.

Oulaisissa Ylivieskantiellä kahden maissa henkilöautoa kuljettanutta miestä epäillään rattijuopumuksesta. Hänelläkään ei ollut ajo-oikeutta.

Vihannissa poliisi otti kiinni henkilöautoa kuljettaneen miehen aamulla hieman ennen viittä. Häntä epäillään törkeästä rattijuopumuksesta.

Esko Vanhala tempaisi koronakevään aikana runoteoksen #sanoistaviis. Se on koottu hänen some-tuttujensa antamista sanoista.

 

#sanoistaviis on oulaistelaisen matematiikanopettaja Esko Vanhalan tuore esikoisrunoteos. Runojen ohella kirjassa on vahvasti esillä Vanhalan toinen intohimo, eli valokuvaaminen, jota hän on harrastanut 10 vuotta.

Viime yönä Raahessa puolen yön aikoihin kadonnut Pirjo Sipilä löytyi tänään iltapäivällä menehtyneenä poliisin ja Vapaaehtoisen pelastuspalvelun yhteistyön tuloksena. Poliisi kiittää Vapaaehtoista pelastuspalvelua arvokkaasta avusta tapauksessa. Tapauksen tutkinta jatkuu kuolemansyynselvittämisenä eikä tapauksesta tiedoteta enempää.

Lisää artikkeleita...

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot