Korona täyttää edelleen tiedotuksen. Tavallinen pulliainen on suuri kysymysmerkki tämän kaiken keskellä ja pohtii tykönään monenlaisia vaihtoehtoja asian tiimoilta. Esimerkiksi ensin luvataan rokottaa tasapuolisesti koko maa mutta, kun Helsinki jyrähtää, niin hallitus vapisee ja toimii muutamien kokousten jälkeen nöyrästi pääkaupunkiseudun vaatimusten mukaan. Kiltti muu Suomi, joka toimii nöyrästi THL:n ja valtiovallan ohjeiden mukaan saa jäädä odottelemaan rokotusvuoroaan.

Sukellusseura Ahtin P1-kurssilaisia Kettukallion louhoksella Ylivieskassa.

 

Vedenalainen maailma on aina kiehtonut ihmistä. Pinnan alle kurkistaessaan voi nähdä upean meriakvaarion värikkäine kaloineen, koralleineen ja laivan hylkyineen. Sukellusretkiä järjestetään eri puolilla maailmaa, mutta ennen niille osallistumista kannattaa suorittaa P1-kurssi, jossa opetetaan sukeltamisen perusasiat.

Juhani Alaranta aikoo keskittyä seuraavaksi muistelmien kirjoittamiseen. Luvassa saattaa olla mehukkaitakin paljastuksia kansanedustajavuosilta. Kuva: Mikko Oja

 

Pitkään kunnallisessa ja valtakunnan politiikassa toiminut Merijärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Juhani Alaranta jättää päätöksenteon nuoremmille.

43 vuotta Parturi-kampaamo Tuulikkia pyörittänyt Tuulikki Luttinen (oik.) jää ansaitsemalleen eläkkeelle. Vetovastuun kampaamossa ottaa Outi Talvi.

 

Kuusivuotias Poju-koira käyskentelee ympäriinsä Parturi-kampaamo Tuulikin lattiaa. ”Äänetön yhtiömies” katselee, kun emäntä Tuulikki Luttinen laittaa asiakkaan hiukset kuntoon. Kassan luona tutkii Outi Talvi varauskalenteria, joka näyttää ilahduttavan täydeltä. Koronan kouraisu ei ole tuntunut ainakaan parturi-kampaamoissa yhtä pahasti kuin esimerkiksi ravintola-alalla.

Oulaistenkatu 20:een avataan toukokuussa uusi ravintola, jossa on mahdollisuus puffet-ruokailuun.

 

Oulaistenkadun varteen, Teboil-tankkausasemaa vastapäätä avataan uusi ravintola toukokuussa.

Kevät tuli ja sen mukana aurinko, loistavat hanget ja talviurheilun arvokisat. Tänä vuonna vuorossa on Pohjoismaisten hiihtolajien maailmanmestaruuskilpailut Saksan Oberstdorfista.

Jari Männikkö ei ole huolissaan SDP:n pienestä notkahduksesta valtakunnallisessa kannatuskyselyssä.

 

”Tavoite on pitää kannatus vähintäänkin nykyisellä tasolla tai hieman parantaa sitä”, toteaa Oulaisten kaupunginvaltuuston ja -hallituksen jäsen sekä sosiaalidemokraattien Oulun piirin toinen varapuheenjohtaja Jari Männikkö demarien tavoitteista Oulaisissa tulevissa kuntavaaleissa.
SDP:llä on Oulaisissa kasassa ehdokaslista, joka on hyvä sekoitus kokemusta ja uutta nuorempaa sukupolvea. Männikön mukaan tärkeää on, että jokaisella ehdokkaalla on aito halu olla rakentamassa kuntalaisille parempaa palveluverkkoa ja tehdä järkevästi perusteltuja investointeja talouden realiteetit mielessä.
”Edellytämme myös ehdokkailtamme sitoutumista vihapuhetta ja rasismia vastaan. Uskon myös, että saamme vielä jonkun ehdokkaan lisääkin, kun ehdokasasetteluun saatiin jatkoa”.

Marja Talvi maalasi oman versionsa tunnetun Reidar Särestöniemen taulusta.

 

Espanjan Torreviejassa nykyisin asuvat, mutta koronan takia Suomeen palanneet Asko ja Marja Talvi ovat pystyttäneet yhteisen näyttelyn Penttilän talon alakertaan. Näyttely on avoinna aina huhtikuun 15. päivään saakka.
”Anna (Koivukangas) tiesi, että minulla on kotona paljon tauluja ja kysyi, että halusinko tuoda niitä esille tänne. Sanoin, että mikä ettei. Mieleeni tuli tietysti heti, että Askolla on paljon valokuvia. Pidetään siis yhteisnäyttely”, kertoo Marja Talvi.

Rebekka Kangasharju tähtää tosissaan kuntapäättäjäksi. Hän on mukana kevään vaaleissa kokoomuksen riveissä.

 

Oulaisten nuorisovaltuuston puheenjohtaja Rebekka Kangasharju toivoo, että heidät otettaisiin nykyistä enemmän huomioon kaupungin päätöksentekoelimissä.

Anna Elina Isoaron mielestä lasten ja nuorten innostusta kirjallisuutta ja lukemista kohtaan voi ruokkia kirjoittamalla itse. Kuva: Tiia-Mari Tervaharju

 

Oulaistelaislähtöinen runoilija Anna Elina Isoaro tekee unelmatyötään luovien ihmisten parissa.

Suomen keskustalle aluepolitiikka on ollut aina tärkeää. Menneinä vuosina keskustan aluepoliittisia toimia pidettiin siltarumpupolitikointina ja taidettiinpa sitä nimittää myös ”pekkaroinniksi”.  Kyse on siitä, mitä pidetään tärkeänä ja keskustalle se on alueiden tasapuolinen kehittäminen.

Oulaisten Yrittäjien puheenjohtaja Niko Ahvenlampi ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston puheenjohtaja Elina Piippo vannovat yhteistyön nimeen.

 

Yksinyrittäminen on suosituin yrittämisen muoto Oulaisissa. Kaupungin yrityksistä vajaat 200 on yrityksiä, joissa on vain yksi työntekijä. Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien (PPY) yksinyrittäjäverkoston puheenjohtaja Elina Piippo tietää omastakin kokemuksestaan, miksi juuri yksinyrittäminen on niin suosittua.

Lasten kanssa pääsiäisen ilosanoma vahvistuu tekemisen kautta. Herkulliset leivonnaiset ja keitettyjen kananmunien koristelu ilahduttaa.

 

Suomi-kirkon seurakunnassa pääsiäiseen on valmistauduttu jo monen vuoden ajan toteuttamalla samaa ohjelmaa. Palmusunnuntaina olemme järjestäneet Via Dolorosa -tapahtuman jumalanpalveluksen jälkeen. Tämän kautta hiljaisen viikon tapahtumat Jeesuksen kärsimystiestä jäävät mieleen. Musiikki ja Raamatun kohdat puhuttelevat ja hiljentävät mielen. Kuulijoilta tullut palaute on ollut positiivista.

Marja Pirttijärven maatuskanäyttely on avoinna Törmänhovilla 5. huhtikuuta saakka. Kuukauden keräilijä -näyttelyjä järjestää Woimaa tulevaisuuteen! -hanke.

 

Naisen päällyshameeseen puettu puinen nukke, matjorska on kentien tunnetuin Venäjän symboli ympäri maailmaa. Suomessa nämä nuket tunnetaan maatuskoina. Oulaistelainen Marja Pirttijärvi on kerännyt maatuskanukkia niin kauan, ettei hän itsekään sitä enää muista.
”Oisinko kerännyt niitä 90-luvun lopulta. Anopiltakin olen saanut yhden lahjaksi”, kertoo Marja Pirttijärvi.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin infektiolääkäri Teija Puhto kertoi koronavirustilanteesta maakunnassa keskiviikon tiedotustilaisuudessa. 

 

Pohjois-Pohjanmaan Aluehallintovirasto (Avi) esittää, että maakunnassa otetaan käyttöön tiukemmat osallistujarajoitukset yksityistilaisuuksissa. Tällaisiin tilaisuuksiin voi osallistua 8.3. alkaen vain 6 henkilöä kerrallaan.

Oulaistelaislähtöinen muusikko Esa Sihvola viettää nyt eläkepäiviä Hyvinkäällä.

 

”Ala on kova, joten harkitse kahdesti. Mutta jos päädyt muusikoksi, älä koskaan lopeta treenaamista”, ohjeistaa pitkän linjan muusikko ja monen suomalaisen suosikkiartistin bändissä soittanut Esa Sihvola.
Esa Sihvola on asunut Hyvinkäällä vuodesta 1991 lähtien. Koronapandemian kanssa hän on oppinut omien sanojensa mukaan elämään, eivätkä poikkeusajat vaikuta hänen normaaliin päiväohjelmaansa juuri mitenkään.

Lauantaina aloitettiin yli 80-vuotiaiden koronarokotukset Oulaisten terveyskeskuksessa. Rokotetta ottamassa Kaisa Mäyrä.

 

Lauantaina koronarokotteen saaneet yli 80-vuotiaat oulaistelaiset olivat ihmeissään siitä, kuinka kivuton toimenpide rokotus lopulta oli.

Marjut Lehtosen mukaan Oulaisten kaupungin talous on saatu nostettu hyvällä tasolla pitkälti keskustalaisen politiikan ansiosta.

 

Oulaistelainen kaupunginvaltuutettu ja keskustan Pohjois-Pohjanmaan piirin varapuheenjohtaja Marjut Lehtonen uskoo, että ihmiset alkavat olla jo kyllästyneitä politiikkojen jatkuvaan riitelyyn. Hän ei esimerkiksi katso enää eduskunnan täysistuntoja juuri lainkaan, koska asioista ei pystytä keskustelemaan rakentavasti ja toisia ihmisiä kunnioittaen.
”Luulenpa, etteivät ihmiset enää jaksa sitä menoa, mikä on valloillaan esimerkiksi iltapäivälehtien kommenttipalstoilla. Toivon, että politiikassa opittaisiin tekemään enemmän ratkaisuja ja kompromisseja. Tyyliin niin, että me voimme tehdä joustoja tässä asiassa, jos te teette joustoja tuossa kohdassa”.

Metsolan päiväkodin eskarit leikkivät maanantaina ensimmäistä kertaa Juho Oksan koulun leikkitelineillä.

 

Lisääntynyt kunnallisen varhaiskasvatuksen kysyntä on aiheuttanut erikoisjärjestelyjä Oulaisten kaupungin päiväkodeissa.

Esimerkiksi avioliiton esteiden tutkinnan voi tehdä tänä päivänä helposti sähköisesti internetissä.

 

Oulaisten seurakunta liittyy Oulun aluekeskusrekisteriin 1.3.2021. Oulun aluekeskusrekisteri on perustettu vuoden 2018 alussa ja siihen kuuluu tällä hetkellä Oulun seitsemän seurakunnan lisäksi 23 seurakuntaa.
Kirkkohallitus on linjannut, että kirkonkirjojenpito tulee keskittää alueellisiin keskusrekistereihin vuoden 2022 alkuun mennessä. Päätöksen taustalla on erityistä ammattitaitoa vaativien tehtävien keskittäminen suurempiin yksiköihin, joissa helpommin voidaan taata henkilökunnan perehdyttäminen ja loma-aikojen sijaistamiset. Selvitysten perusteella keskittämisellä pystytään myös vähentämään kirkonkirjojenpidosta aiheutuvia kustannuksia.

Kitte Klemettilä jätti Oulaisen taakseen lukion jälkeen. Joitakin vuosia myöhemmin hän löysi itsensä pukusuunnittelijana Sorin sirkuksessa.

 

Kukapa ei olisi jossain vaiheessa elämäänsä unelmoinut työstä sirkuksessa. Oulaistelaislähtöisen Kitte Klemettilän ei tarvitse tästä enää unelmoida. Hän työskentelee pukusuunnittelijana tamperelaisessa Sorin sirkuksessa.
”Sirkuksesta on tullut toinen perheeni, joten olen viihtynyt siellä erittäin hyvin ja olisi todella hankala kuvitella elämää ilman sirkusta ja ihmisiä siellä. Olen myös osa Circus Ruskaa, joka tuottaa vuosittain pohjoismaiden vanhinta nykysirkusfestivaalia Tampereella”.

 

Oulaisten seurakunta sai vuoden alussa joukkoonsa kaksi uutta vahvistusta, vs. seurakuntapastori Miika Kähkösen ja vs. nuorisotyönohjaaja Henna Röytän.

Viimeisen vuoden aikana monen elämään vaikuttanut Covid- 19 on jättänyt jälkensä myös suomalaisten työntekoon ja ajatteluun työn tekemisestä. Korona-aikana yli miljoona suomalaista on tehnyt työtä etänä. Tämä ei 20 vuotta sitten olisi onnistunut. Työelämän meno eteenpäin merkitsee myös aluepolitiikassa uutta lukua. Enää työ ei määrittele automaattisesti sitä, missä ihmisen pitäisi asua.

Toimittaja ja tuottaja Sakari Silvola on kirjoittanut kirjan Nukkumatin kylmä sota. Siis juuri siitä Nukkumatista, jota monet 70-luvun alun jälkeen syntyneet lapset ovat tv kakkoselta katsoneet. Nyt, kun ohjelmaa on tutkittu tarkemmin, on tultu siihen tulokseen, että nukkumattiohjelmaan sisältyi vahva poliittinen panostus. Enpä tätä hoksannut, kun lapsen kanssa aikoinaan pikkukakkosta katselin.

Hannu Kaartinen on noussut valtuustosaliin johtavat portaat aika monta kertaa työuransa aikana.

 

Ensi syksynä kaupunginjohtajan pestinsä jättävä Hannu Kaartinen on nähnyt läheltä Oulaisten nousut ja tappiot.

Kokoomuksen puoluekokous on tarkoitus järjestää kesällä 2022 Kalajoella.

 

Oulaistelainen, Kalajoella toimintaansa pyörittävän Suomen Keskusvaraamo Oy:n toimitusjohtaja Jorma Kortesoja on keitetty monissa politiikan liemissä, mutta jopa hän meni hetken ajaksi hiljaiseksi, kun kesken syntymäpäiväjuhlien puhelimeen ilmestyi henkilökohtainen tekstiviesti kokoomuksen puoluejohtajalta, Petteri Orpolta. Hän ilmoitti Kortesojalle, että kokoomuksen puoluekokous vuosimallia 2022 pidetään Kalajoella.

Juho Oksan koulun kakkosluokka kuunteli tarkkaavaisesti Oulaisten seurakunnan työntekijöiden tekemää urkusatua. Nukketeatteriesityksen teemana oli rasismi.

 

Juho Oksan koulun 2B-luokka sai kunnian olla ensimmäinen kouluryhmä, joka näki ja kuuli Oulaisten seurakunnan työntekijöiden esittämän urkusadun nimeltään Mio, Adisa ja kuiskaajakuusi. Tämä musiikilla höystetty nukketeatteriesitys käsittelee aina niin ajankohtaista aihetta, rasismia. Satu kertoo ennakkoluuloista ja niiden voittamisesta.

Jaakko Kittilä on kokenut hiihtäjä. Tällä kertaa hän testasi, joko hieman tulehtuneen pottuvarpaan kanssa voi harrastaa liikuntaa.

 

Etelä-Suomessa on puhuttu tänä talvena ”laturaivosta”, mutta Oulaisissa tällaisesta käyttäytymisestä ei ole tietoakaan.

Laura Pehkonen opiskeli kokiksi Jedun Oulaistenkadun yksikössä. Kuva: Merja Kalliokoski

 

”Oppiminen on mahtavaa!”, hehkuttaa juuri kokiksi valmistuva Laura Pehkonen, joka on opiskellut uuteen ammattiin Oulaisissa, koulutuskeskus Jedun Oulaistenkadun toimipisteessä.
Laura aloitti opinnot syksyllä 2019 aikuisopiskelijana. Perheen aikataulujen ja opiskelun sovittaminen toisiinsa ei ole aina helppoa.

Jokainen meistä ajattelee töitä paiskiessaan ja kiivastahtista perhe-elämää viettävänä, että sitten kun olen eläkkeellä, aloitan elämäntäyteisen vanhuuden ja lokoisat sekä omannäköiset eläkepäivät. Todellisuus ei aina ole kuitenkaan ruusuinen. Suomessa on vielä tehtävää turvallisen ja ihmisarvoisen vanhuuden toteutumiseksi jokaiselle. Monet huonokuntoisetkin vanhukset asuvat kotona yksikseen, kun muutakaan paikkaa ei ole osoittaa. Tämä on omiaan lisäämään turvattomuutta ja yksinäisyyttä. Usealle vanhukselle kodinhoitajan käynti on päivän ainoa kontakti muihin ihmisiin.

Anu Lehtikangas seuraa, kun hänen kuusivuotias Nooa-poikansa tekee etäkoulutehtäviä.

 

Lontoossa jo lähes 20 vuotta asunut Anu Lehtikangas on viihtynyt viime kuukaudet Oulaisissa, kun elämä Englannissa kävi koronarajoitusten takia lähes mahdottomaksi.

 

 

Maarit ja Kim Penttilän loma-asunto on täynnä viehättäviä ja tyyliin sopivia yksityiskohtia. Esineitä on löydetty kierrätyksestä ja tuunattu itse.
”Tämä on sellainen ikuisuusprojekti”, luonnehtii Maarit Penttilä hymyssä suin vanhan hirsirunkoisen talon sisätilojen remontointia.
Hanke aloitettiin viitisen vuotta sitten, kun Maarit ja hänen puolisonsa Kim ostivat talon Kimin vanhemmilta. Vuonna 1928 rakennettu talo on toiminut ennen Rautosen kouluna, mutta koulutoimintaa siinä ei ole ollut enää vuosikymmeniin.

Lisää artikkeleita...

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot