OYS vastaa maantieteellisesti puolesta Suomesta ja turvaa yliopistosairaalatason palvelut Pohjois-Suomen noin 740 000 ihmisille. Toiminnalla huolehditaan ammattitaitoiset ja korkean osaamisen erikoissairaanhoidon palvelut pohjoisen ihmisille. Suomi on pitkien etäisyyksien maa ja ihmisten tasa-arvon näkökulmasta OYS:in toiminta on meille pohjoissuomalaisille elintärkeä.

Saaga-Angelia Raudasoja paransi otteitaan kauden edetessä. Ulkopelissä hän pystyy pelaamaan useampaa eri paikkaa. Kuva: Marja Mäkelä

 

Oulaisten Huiman kasvatti Saaga-Angelia Raudasoja nappasi heti ensimmäisellä superpesiskaudellaan vuoden tulokkaan tittelin.

Pauli Mäntykangas pystytti Oulaisten KoronaGalleriaan toisen virallisen taidenäyttelynsä.

 

26-vuotias Pauli Mäntykangas huokaisee syvään. Päättynyt on juuri puolen tunnin haastattelu paikkakunnan toiseen lehteen. Ja heti perään pitäisi aloittaa seuraava.

Sauli Niiranen teki Vihannin Vedellä reilun 32 vuoden työuran. Viime torstaina hän vietti läksiäisiään ja saapui juhlaan arvoisellaan tavalla: vuosimallin -56 Ford Fairlanen kyydissä.

 

Pöydät oli juhlavasti katettu Vihannin nuorisoseurantalolla, kun Vihannin Veden pitkäaikainen työntekijä jätti työpaikalleen jäähyväisensä.

Oulaisten uusi kaupunginvaltuusto on tarkoitus valita ensi vuoden huhtikuussa.

 

Jos kaikki menee suunnitellusti, eikä maailmanlaajuinen koronavirusepidemia sotke kuvioita enempää, päästään Suomessa valitsemaan kunnille uudet valtuustot 18. päivä huhtikuuta 2021.

Hirvenmetsästyskausi on juuri nyt kuumimmillaan. Moni metsästäjä kuitenkin empii laittaa omaa koiraansa metsään lisääntyneen susivaaran takia.

 

Susien metsästyskoirille tekemät vahingot ovat taas tämänkin hirvenmetsästyskauden puhutuin aihe.

Sisustussuunnittelija Salla Huhtala ja kauppias Milla Sorri ihastelevat yhtä uusimpiin tapettimallistoihin kuuluvaa vaihtoehtoa.

 

Kun Milla Sorri ja hänen puolisonsa rakensivat vuonna 2015 uuden kodin Oulaisten Petäjäskoskelle, niin kaikki ei napannut rakentamisessa niin kuin olisi pitänyt. Oman kodin rakentamisessa ilmenneiden puutteiden pohjalta Milla Sorri kehitti omaan yrityksensä Vieskan Sisustajiin uudenlaisen sisustuskonseptin.

Oulaisten kirkossa lauletaan kauneimpia joululauluja 13.12. Tilaisuuksia pidetään silloin putkeen seitsemän. Kuva: Timo Jakonen

 

Oulaisten seurakunnan järjestämä Kauneimmat joululaulut -tilaisuus kokee koronan takia muodonmuutoksen tänä jouluna. Kun vielä aikaisempina vuosina kauneimpia joululauluja on laulettu kirkon lisäksi kylillä useammassa eri tilaisuudessa, pidetään tänä jouluna ainoastaan yksi Kauneimmat joululaulut -tilaisuus.

Kuva: Mikko Oja

 

Oulaisissa todettu koronavirukseen liittyvä joukkoaltistus tapahtui viikko sitten Metsolan päiväkodin liikuntatilassa. Tapauksesta ensimmäisenä uutisoineen Kalajokilaakso-lehden mukaan altistuneiden määrä on 16 henkilöä. Asianosaiset ovat saaneet tiedon mahdollisesta tartunnasta. Yle puolestaan haastatteli kaupunginjohtaja Hannu Kaartista, jonka mukaan tartunnan saanut henkilö oli saanut koronan Lapin matkaltaan. Tässä linkki Kalajokilaakson alkuperäiseen uutiseen: https://www.kalajokilaakso.fi/uutinen/602356

Kiitos teille kaikille, jotka juhlitte meidän kanssamme, kun SeutuMajakka täytti täydet kymmenen vuotta. Olimme onnellisia, kun niin moni meidän uskollisista ilmoittajistamme ja lukijoistamme tuli toimitukseen juttelemaan SeutuMajakan synnystä, kymmenvuotisesta taipaleesta ja tulevaisuuden näkymistä. Suurkiitos myös teille, jotka ette päässeet paikalle syystä tai toisesta, mutta lähetitte hauskoja onnitteluja. Toiselle vuosikymmenelle on mukava lähteä, kun tietää, että olemme saaneet teiltä niin innostavaa tukea työllemme.

Heidi Hannus on tottunut kahmimaan yrittäjäpalkintoja. 

 

Oulaistelainen piha- ja vihersuunnitteluyrittäjä Heidi Hannus Villa Gardenista on palkittu Vuoden 2020 valtakunnallisella yksinyrittäjäpalkinnolla. Toinen samaisen palkinnon saanut on käsityöyrittäjä Marika Konga Kongaamosta. Vuoden yksinyrittäjä 2020 -palkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien liittokokouksessa Jyväskylässä.

Ennen sanottiin ”mökkiperäksi” aluetta, jossa oli lähekkäin useita pienehköjä asumuksia, ihmisten koteja.
Kutsutaan nyt sitten sillä nimellä kotini ympäristöä entisajan Matkanivassa. Isompia taloja oli toki lähietäisyydellä, mutta kuitenkin satojen metrien päässä. Puolikymmentä pientilaa oli lähekkäin ja heillä oli yhteinen maitolava tienposkessa.

Yli puolet viljasta on vasta puitu. Puimassa Kyösti Vääräkoski.

 

Säiden suhteen ongelmallinen syksy on hidastanut sadonkorjuuta. Ylivieskan ja Oulaisten maaseutuasiamies Pekka Nikula tietää, että puintiaika päivässä on syksyn edetessä vain lyhentynyt lyhentymistään.

Tunnelmallinen Villiperjantai-ilta valaistuine torikojuineen houkutteli paikalle kaiken ikäisiä kävijöitä.

 

Kaupungin pääkatuja reunustivat kauniit roihut ja väkeä saapui paikalle linja-autolasteittain ympäristökunnistakin. Iloinen puheensorina täytti kadut, kaupat ja kulttuurikohteet. Toimittajan kuvitelmaako? Ei, vaan Villiperjantai Oulaisissa.

Raahelaiset kansanedustajat Hanna-Leena Mattila (kesk.) ja Katja Hänninen (vas.) jättivät eduskunnalle kolme yhteistä talousarvioaloitetta. Yksi niistä koskee Oulaisten Lehtopään jalankulku- ja pyöräilyväylän rakentamista. Tähän hankkeeseen kaksikko esittää 450 000 euron määrärahaa.

”Lehtopään jalankulku- ja pyöräilyväylä parantaisi alueen asukkaiden liikkuvuutta ja liikenneturvallisuutta, lisäisi liikkumista jalan ja polkupyörällä sekä ehkäisisi liikenneonnettomuuksia”, toteavat Mattila ja Hänninen esityksessään.

Eduskunta käsittelee talousarvioaloitteita joulukuussa vuoden 2021 talousarviosta päätettäessä.

Cobrien ja Huskien välisestä kauden ensimmäisestä kohtaamisesta ei tunnetta puuttunut. Laidat rytisivät ja maaliverkko voi kummassakin päässä. Kuva: Tommi Heikkilä

 

Miesten III-divisioona alkoi Cobrien osalta lauantaina kotiottelulla. Vieraaksi saapui HaU Huskit Haapavedeltä. Naapuri oli vielä tällä kertaa oulaistelaisia etevämpi maalinteossa lukemin 5-3.

Ihmisten tulisi harrastaa sellaista liikuntaa, mistä he itse tykkäävät, painottaa liikunnanohjaaja Jyri Hämäläinen. Muuten touhusta voi tulla pakkopullaa ja liikkumisen ilo katoaa.

 

Oulaisiin on avattu liikuntaneuvontapalvelu, jonka asiakkaaksi pääsee halutessaan terveyskeskuskäynnin jälkeen.

Kolme näyttelijää (Antti Hovilainen, Maija Pihlajaoja, Teija Töyry) ja muusikko (Sinikka Isoniemi) kukitettiin tapahtuman järjestäjänä toimineen Oulaisten kaupungin toimesta.

 

Oulaisten yläkoulun salissa vieraili Kajaanin kaupunginteatterin kiertävä näytelmä Niskavuoren Loviisa ja Heta.

Suomi ajaa etuajassa turveteollisuutta alas. Päätöksellä on huomattavia vaikutuksia alan työpaikkoihin etenkin Pohjois-Pohjanmaalla, jossa turvetuotantoa on paljon. Tässä työn touhussa on merijärvisen Megaturve Oy:n kone. Kuva: Megaturve Oy

 

Megaturve Oy:n toimitusjohtajaa Hannu Isokääntää ei naurata. Hallitus on ajamassa suomalaista turvetuotantoa alas nopeammalla aikataululla kuin aiemmin oli luvattu.

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tulee tekemään sote-lakipakettiin muutosesityksen, jolla halutaan turvata Oulaskankaan yhteispäivityksen jatkuminen tulevaisuudessa. Kuva: Tiina Mäki/OYS valokuvaus

 

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Ilkka Luoma haluaa rahoitella oulaistelaisia parhaillaan eduskunnassa lausuntokierroksella olevasta sote-lainsäädännön paketista, jossa yhtenä kohtana pykälässä 12 on Oulaskankaan yhteispäivystyksen (OAS) muuttuminen ulkoistetusta palvelusta talon omien lääkärien hoidettavaksi. Hänen mukaansa tällainen päivystyksen järjestäminen olisi hyvin haastavaa Oulaskankaalla kuin myös muissa yhteispäivystystä tarjoavissa sairaaloissa.

Oulaistelainen Jenna Norjavaara kertoo oppineensa Temptation Island Suomi -ohjelmassa paljon erilaisista parisuhteista ja erilaisten tunteiden käsittelystä.

 

Oulaistelainen Jenna Norjavaara on mukana parhaillaan Nelosella näkyvässä Temptation Island Suomi -ohjelmassa.

Oulaistelainen Aarne Juhonsalo on pitkän linjan sääennustaja.

 

Ruukin kyläyhdistyksen vuodesta 2005 järjestämään kansansääennustuksen SM-kilpailuihin osallistui tänä vuonna kahdeksan pitkän linjan sääennustajaa ympäri Suomen.

Oulaisissa toimivan Raiten Korjaamon renkaanvaihtosesonki on alkanut. Ammattiopistosta työharjoittelussa oleva Ville tässä työn touhussa.

 

Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä pakkasen puolelle mennyt lämpötila tiesi sitä, että jokasyksyinen renkaanvaihtosesonki on nyt kiivaimmillaan. Raiten Korjaamon yrittäjä Risto Kilpeläiselläkin on riittänyt renkaanvaihtotöitä heti kiitettävästi.

”Eilinen (tiistai) ja tämä päivä ovat olleet vilkkaimpia. Toinen ryykeli on luvassa sitten, kun ensilumi tulee. Onneksi meillä on kuitenkin ammattikoulusta hyvä harjoittelija apuna, että pärjätään”, kiittelee Risto Kilpeläinen.

Oulaisten Musiikkiviikoilla nähdään tänä vuonna vain viisi konserttia aiemmin suunnitellun 15 konsertin sijaan. Arkistokuva

Vallitseva koronatilanne vaikuttaa erilaisten tapahtumien järjestämiseen, nyt myös loka-marraskuussa järjestettävien Oulaisten Musiikkiviikkojen tarjontaan.

Partiotoiminnalla on Oulaisissa pitkät perinteet. Lippukunta Pohjan Ilves on perustettu jo vuonna 1937. Partio eroaa monista muista harrastuksista monipuolisuudellaan ja on juuri siksi säilyttänyt kiinnostavuutensa vuosien varrella.

Kansanedustaja Katja Hänninen kävi onnittelemassa satavuotiasta kotiseuraansa. Onnitteluja vastaanottamassa puheenjohtaja Anneli Rajaniemi.

 

Honkamajalla juhlittiin satavuotiasta urheiluseuraa Oulaisten Tarua.

Aivan aluksi, vuonna 1920, seuran nimi oli Pienet Veikot. 1930-luvun poliittisten olojen vuoksi työväen urheiluseuran toiminta on ollut välillä jopa kiellettyä. Myöhemmin, vuonna 1938, seuran nimenä on ollut myös Oulaisten Voima. Painiharrastus oli noihin aikoihin hyvin innokasta. Tarun värikkäät vaiheet on koottu nyt historiikiksi, jonka on kirjoittanut Asta Uusivirta.

Kasasin pöydälle tavallisen arkeni: läppärin, kalenterin ja kännykän. Reppu olallani kävelin odottamaan naapurini tarjoamaa kyytiä. Naapurin, jota en ennalta tuntenut! Muutamia kertoja taputtelin turhaan taskuani, kännyä tavoitellen. Paljonko kello on, eikö olisi jo aika? Mitä jos kuski ei osaakaan tulla oikeaan paikkaan tai menemme ristiin tai, tai, tai. Näin tärkeitä ajattelin ihastellessani samalla täydellistä syysaamua. Aurinkoinen tuuli, voimiaan virittelevät muuttajat ja lentävät lehdet täyttivät taivaan. Ja niin, siinähän auto jo olikin.

Viime viikkoina on paljon puhuttu Finnairin ja UPM:n ratkaisuista.
On luotu uhkakuvia syksyn konkurssiaallosta ja irtisanomisten kiihtymisestä. Parranpärinää on ollut puolin jos toisin ja syyllisiä on haettu oikein kunnolla. Syyllistämällä ja sormella osoittamalla kateuden lasit päässä ei varmasti ratkaisua näihinkään ongelmiin löydy. Peilin edessä on aika usein parhaat vastausten paikat.

Niin kulkee aika ja muuttuu maailma. Reilun puolen vuoden kuluttua tulee kuluneeksi neljä vuotta edellisistä kuntavaaleista 2017. Silloin valtuustotyöskentelyn käynnistyessä uusille ja tietenkin kokeneemmillekin valtuutetuille järjestettiin kaupungin toimesta erilaisia luottamushenkilökoulutuksia.

Hallituksen ideologia puree. Viimeksi sen näitte, kun Naantalin Neste laittaa pillit ruttuun. Noin 600 työtöntä, näin aluksi. Tuo asukasmäärältään hieman Raahea pienempi kunta tuntee ilmanaikaisen ideologian nahoissaan. Öljy on sen kirous, minusta kyllä siunaus. Mutta näille tuulimyllynlämmittäjille kuiviketurve lihapihatossa on liki kuolemansynti.

Halpa-Hallin myymäläpäällikkö Esko Heiska luovutti Hilma-pyörän Pyhäjokiseudun Ladun arvottavaksi. Pyörän vastaanottivat Tuulikki Luttinen ja Hannu Aitto-oja.

 

Pyhäjokiseudun latu järjestää tulevana sunnuntaina perinteikkään pyöräilytapahtumansa.

Tässä kaksi valokuvataulua näyttelystä, toinen vähän esittävämpi, toinen abstraktimpi. Annuska Hannula kertoo, että he eivät nimenneet Mattilan kanssa yhtään taulua, vain videoteoksille on nimet. ”Päädyttiin siihen, että ei nimetä tauluja, koska meille ne ovat osa yhtä suurta kokonaisuutta, ei niinkään yksilöitä”. ANTOcollective, 2020.

 

Kymenlaakson museossa, Merikeskus Vellamossa oli laulaja, näyttelijä ja nyt myös visuaalisen taiteen ryhmän, ANTOcollectiven jäsenen Annuska Hannulan ensimmäinen näyttely Maasta tullut.

Sairaanhoitajana työskentelevä Miia Niskanen kouluttautui liikuntaneuvojaksi ja tekee nyt liikunnallisia YouTube-videoita yrityksensä Whatsapp-ryhmään.

 

Liikunta on aina ollut oulaistelaisen Miia Niskasen sydäntä lähellä. Sairaanhoitajan vuorotyötä tekevän Niskasen normaali aamu alkaa yleensä kello kuudelta. Aamupuuron ja tunnin ruuan sulattelun jälkeen hän alkaa jumpata.
Sama harjoitus toistuu yleensä myös aina ennen iltavuoroa.
”Se on sellainen elämäntapa. Minulla on kotona myös koiria, joiden kanssa tulee liikuttua, satoi tai paistoi, joka ikinen päivä”, hymyilee Miia Niskanen.

Hiljaisella nopeudella ajanut pakettiauto tönäisi suojatiellä olleen naisen kumoon keskiviikkona puolenpäivän aikaan Oulaisten keskustassa. Nainen loukkaantui lievästi.

Viime päivinä ja viikkoina on käyty kiivasta keskustelua metsäteollisuuden ja yritysten yhteiskuntavastuuta. Kiviä on heitelty puolin jos toisin ja sekaantuipa tuohon kivittämiseen yllättävästi myös pääministeri. Politiikan kielenkäytöstä on myös kannettu huolta. Viimeisin huolenaihe kohdistuu koulukiusaamiseen ja muutamiin järkyttäviin kouluväkivaltatapauksiin, johon pitkälle viety kiusaaminen on lopulta johtanut.

Työnäytöksessä viljaa puitiin traktorikäyttöisellä puimakoneella.

 

Wanhan Woiman Syyssouwi Törmänhovin ja Perinnekeskuksen alueella oli hiljaisen kevään ja kesän jälkeen erittäin odotettu ja toivottu tapahtuma.

Hiitolan Kukkatalon kauppias Hanna Niemi ja omistaja Timo Hiitola uskovat uusien tilojen palvelevan paremmin asiakaskuntaa, kun eri palveluille on nyt olemassa omat selkeät paikkansa.

 

Keskuskatu 3:ssa käy kova hyörinä ja pyörinä maanantaina puolen päivän aikaan. Vaikka viimeistelytyöt ovat vielä pahasti kesken, pitäisi kaiken olla valmista tulevana perjantaina, jolloin tällä kyseisellä paikalla vietetään Hiitolan Kukkatalon uusien toimitilojen avajaisia.
”Luvassa on tarjouksia viherkasveista, orkideoista ja ruusuista, sekä arvontaa ja kahvitarjoilu”, lupaa Hiitolan Kukkatalon Oulaisten toimipisteen kauppias Hanna Niemi.

Latvialainen Marta myi perheyrityksensä valmistamia nimimukeja. Koronan vuoksi hän ei ole päässyt käymään kotimaassaan moneen kuukauteen.

 

Hieno syksyinen sää houkutteli väkeä Oulaisten suurille toripäiville viime torstaina. Oliko sitten syynä korona-ajasta johtuva varovaisuus vai mikä, mutta ainakaan iltapäivä yhden aikaan torilla ei nähty kovin suurta yleisöryntäystä.

Lisää artikkeleita...

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot