Koronavirusepidemia on aiheuttanut asiakaskadon monissa ravintoloissa, kuten Oulaisten yritystalossa toimivassa Ruokala Helmessä.

 

Koronavirusepidemian vuoksi ovensa sulkeneet Cafe de Maare ja Ruokala Helmi yhdistivät voimansa ja keksivät uuden take away-ruokakonseptin.

Koulujen pihoilla näyttää tällä hetkellä autiolta. Vain pienimmät koululaiset saavat lähiopetusta. Arkistokuva.

 

Maamme kouluissa ei järjestetä tällä hetkellä lähiopetusta muille kuin 1-3-luokkien oppilaille. Hallituksen suunnalta on esitetty vahva suositus sille, että myös pienimmät koululaiset jäisivät etäopetukseen lisätartuntojen ehkäisemiseksi.
Oulaisten kaupungin sivistys- ja kulttuurijohtaja Ari Sarpola kertoo, että Oulaisten kouluissa oli ilmoittautunut tällä viikolla lähiopetukseen noin 30 oppilasta. Hänen mukaansa etäopetus on lähtenyt hyvin liikkeelle.

Oulaisten kaupunki päättää lähiaikoina, mitä tukitoimia se voi tarjota apua tarvitseville alueen yrittäjille.

 

Koronavirusepidemia pistää ja on jo pistänyt usean oulaistelaisen yrityksen tiukille.

Suomessa useimpien kuntien taloustilanne on hyvin tiukka. Viime vuonna vain noin 70 kuntaa teki voitollisen tilinpäätöksen. Muilta loppuu rahat. Kuntatalouden ahdingossa, ja viimeisimpänä myös lapsimäärän vähentyessä, lääkkeeksi on tarjottu vain kuntaliitoksia. Malttamattomimmat puhuvat jopa kuntien pakkoliitoksista.

Nuoren kanssa pitää ottaa puheeksi, miksi älylaitteen käyttö huolestuttaa, toteaa Vanhempien Akatemian kehittämispäällikkö Riitta Alatalo

 

Oulaisten lukiolla pidettiin viime viikolla luento Älykännykän haasteet ja mahdollisuudet - Häiritsevä härpäke vai tarpeellinen tavara. Luennoitsijana toimi lapsiperhe- ja parisuhdetyön asiantuntija sekä Vanhempien Akatemian kehittämispäällikkö Riitta Alatalo.

Koronaviruksesta voi koitua yhteiskunnalle jotain positiivistakin, esimerkiksi myönteisemmän tavan suhtautua etätyöskentelyyn.

 

Pitkittyessään koronavirusepidemia on uhka monen oulaistelaisenkin yrityksen tulevaisuudelle, uskoo elinkeino- ja kehitysjohtaja Jarmo Soinsaari.

Tätä harvoin näkee Oulaisissa. Pattijoen Urheilijat ja Kempeleen Kiri pelaavat viimeisen harjoitusottelunsa Oulaisissa 2.5. Osa ottelun tuloista lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Kuva: Kari Kanasaari

 

Oulaisissa nähdään toukokuun 2. päivä harvinaista herkkua, kun Pattijoen Urheilijat ja Kempeleen Kiri iskevät yhteen juuri ennen varsinaisen superpesiskauden alkua. Kyse on hyväntekeväisyysottelusta, jonka tuotoista osa lahjoitetaan Team Rynkeby – God Morgonin sekä Aamu Säätiön ja Sylva ry:n kautta vakavasti sairaiden lasten, nuorten ja heidän perheiden tukemiseen.

Koronavirusepidemia on laajentunut eri alueille Suomessa ja valtiovallan taholta on tulossa runsaasti erilaisia toimenpiteitä epidemian hillitsemiseksi. Mitään paniikkia tai hätää ei kuitenkaan ole. Tauti on yleensä lieväoireinen, kuten tavallinen flunssa. Tarvetta soittaa minnekään ei ole, jos olet lieväoireinen. Tauti paranee yleensä tavanomaisilla flunssan kotihoito-ohjeilla, tautiin ei ole erityisiä lääkkeitä. Viikonloppuna lauantaisin ja sunnuntaisin kello 8-16 voit soittaa Oulaskankaan yhteispäivystyksen sijasta terveydentilaasi askarruttavissa (koronavirusta koskien) Oulaisten terveyskeskuksen sairaanhoitajalle p. 044-4793811. Soita vain, jos koet, ettet pärjää kotona tavanomaisin kotihoito-ohjein. Koronavirusnäytteitä ei enää oteta perusterveistä, hyväkuntoisista henkilöistä, vaikka lähimenneisyydessä olisikin ollut ulkomaanmatkoja.

Cobrien maalivahti Elias Kyrölä piti välillä joukkuettaan pystyssä alivoimien aikana. Kuva: Matti Kalliokoski

 

Cobrien miesten III-divisioonajoukkue sai pudotuspelien ensimmäiselle kierrokselle vastustajakseen Oulunsalon Laser HT Akatemian. Molempien joukkueiden voitettua ensimmäiset kotiottelunsa siirtyi ratkaisu sunnuntain ratkaisevaan kolmanteen kamppailuun Oulun Linnanmaan halliin, jossa vierailija Cobrat oli selvästi parempi lukemin 8-4.

Heikki Rautio valmistautuu penkkipunnerrustreeniinsä.

 

Oulaisten yläkoulun kuntosali tunnetaan myös nimellä “voimailijoiden sali”. Oulaisten voimailijat -86 ry on harrastanut tiloissa voimanostoa ja muuta kuntosaliliikuntaa nimensä mukaisesti 1980-luvulta saakka.

 

 

Mitään paniikkia tai hätää ei kuitenkaan ole. Tauti on yleensä lieväoireinen, kuten tavallinen flunssa. Tarvetta soittaa minnekään ei ole, jos olet lieväoireinen. Tauti paranee tavanomaisilla flunssan kotihoito-ohjeilla, tautiin ei ole erityisiä lääkkeitä.

Oulaskankaan sairaalan yhteispäivystyksessä on hiljaista vielä ennen kello 16:ta. Mutta sen jälkeen asiakkaita lappaa sisään varsinkin viikonloppuisin ja juhlapyhinä pahimmillaan jopa minuutin välein.

 

Kuntien tekemät vuodeosastojen supistamiset ruuhkauttavat Oulaskankaan sairaalan yhteispäivystystä.

Onko ekologisempaa tilata tavara verkkokaupasta vai ostaa kivijalkakaupasta? Tätä asiaa pohti rouva muun muassa rouva Jenni Haukio Seuran kolumnissaan.
Voin sanoa, etten ole koskaan tilannut postimyynnistä, mutta en kuitenkaan ole tässä asiassa täysin puhdas. Olen nimittäin viehättynyt yhden verkkokaupan tuotteisiin, ainakin alennusmyyntien aikaan. Silloin olen pyytänyt yhtä ystävätärtäni tekemään tilauksen oman tilauksensa ohessa. Muutama ruusukultakello ja muitakin kauniita kelloja on tullut verkkokaupan kautta hankittua.

Oulaistelainen Joona Vuoti (puna-valko) valittiin edustamaan Suomea Riikassa käytävään V. Freidenfelds -turnaukseen. Kyse on hänen ensimmäinen virallinen maajoukkue-edustus juniorieden kilpailuissa. Tämä kuva on Helsinki Open -turnauksesta vuodelta 2018. Kuva: Saana Vuoti

Oulaistelainen Joona Vuoti on valittu edustamaan Suomea Riikassa käytävään V. Freidenfelds -turnaukseen.

Keskustalaisen kuntapolitiikan tärkein tavoite on turvata kaikille laadukkaat peruspalvelut ja niiden tasavertainen saatavuus. Keskusta haluaa luoda jokaiselle kuntalaiselle tasa-arvoiset edellytykset rakentaa hyvää ja turvallista tulevaisuutta itselleen ja läheisilleen. Keskusta haluaa huolehtia myös niistä, jotka eivät itse kykene puolustamaan oikeuksiaan. Keskustalaisessa ajattelussa jokaisella on oltava mahdollisuus tehdä aitoja valintoja arkipäivässään niin asumisen, koulutuksen, lastenhoidon kuin muidenkin palvelujen osalta.

Tämän päivän asunnonostajat eivät tyydy mihin tahansa, toteaa 10 vuotta alalla toiminut Juha Saartoala.

Juha Saartoala aloitti kiinteistönvälittäjänä 10 vuotta sitten, eikä ole katunut päätöstään päivääkään.

Oulaisissa on ensimmäistä kertaa näytillä fluid painting -maalauksia. Teosten takana on taiteilija Raili Kukkohovi.

 

KoronaGalleriassa on esillä huhtikuun alkuun asti Raili Kukkohovin akryylimaalausnäyttely ”Taiteen iloa”. Abstrakteissa maalauksissa korostuvat kauniit värit sekä mielenkiintoiset muodot.
Kukkohovi on tehnyt taidetta noin 30 vuotta ja sinä aikana taidenäyttelyt ovat tulleet hyvin tutuiksi.
”Näyttelyitä on ollut lukemattomia, varmasti jo ainakin sata”, Kukkohovi muistelee.

Nallesairaalaa varten järjestetään Wilhelmiinan Torille nalle- ja nukkekeräyspiste, jonne jokainen voi tuoda tarpeettomia leluja.

 

22.02.2020 on muistamisen arvoinen päivämäärä, sillä silloin Oulaisissa järjestetään tapahtuma, jollaista täällä ei olla ennen nähty.

Suuri osa nykyisistä oululaisista eli entisistä Oulun naapurikuntalaisista haluaa leikattavaksi Oulaskankaalle. Tätä toivetta ja kiitosta hoidon onnistumista on kuulunut niin paljon, että se on uskottava todeksi
”Pieni sairaala, jossa on ystävällinen palvelu ja hyvä onnistumisprosentti”, sanovat esimerkiksi tuttavani entisestä Kiimingistä.
Varsinkin polvi- ja lonkkaleikattavat tahtoisivat kuulemani mukaan järkiään Oulaskankaalle leikkaukseen, jos vain pääsisivät. Onnistumisen sana kiertää ja kiinnostus kasvaa.

Sattuipa sopivasti! Olin aamulenkillä juuri koulun kohdalla kun koulun kello soi. Olipa se pitkästä aikaa kuultuna todella elämänmyönteinen ääni! Ja ihan kuin ennen vanhaan koululaiset näkyivät ryhmittäytyvän jonoiksi koulun oven eteen. Jotakin pysyvää on siis olemassa tässä maailmassa ja tälläkin kylällä.

Vuoden lainaaja Pekka Palokangas ei voi kuvitella lukevansa kirjaa muuten kuin paperisena ja kovakantisena versiona.

 

Oulaisten kaupunginkirjasto hakee AVI:lta rahoitusta omatoimiajan laajentamiseksi. Tällä hetkellä virallisten aukiolojen ulkopuolella kirjastossa voi käyttää vain lehtilukusalia.

Erityisoloissa on syytä huomata, että jumalanpalvelukseen voi osallistua myös kotona internetin välityksellä seurakunnan kotisivujen kautta. Kuva: Kirkon kuvapankki/Aarne Ormio

 

Oulaisten seurakunta pyrkii ennaltaehkäisemään koronavirusepidemiaa.

 

III-divisioonan runkosarja on nyt saatu päätökseen. Lohkon kahdeksan parasta joukkuetta etenevät playoff-vaiheeseen. Cobrat sijoittuivat runkosarjassa kuudenneksi. Ensimmäisellä playoff-kierroksella vastustajana on Oulunsalon Laser HT Akatemia, joka oli lopulta runkosarjan kolmonen.

Marika Ungan hetkeksi sivuun jäänyt yritys toimii jälleen uudella innolla.

 

Oulaisten Yritystalosta löytyy kotoisaksi sisustettu huone, jossa toimii jalkahoitoja tarjoava Kepeä Askel.
Kepeän Askeleen perusti Marika Unga jo vuonna 2010. Neljän vuoden jälkeen toiminta jäi tauolle, mutta nyt yritys on palannut toimintaan uudella innolla.
”Minulla tuli jalkahoitoja ikävä – yksinkertaisesti”, Unga naurahtaa.

Paanupuuprojektin aloitusaamu alkaa korpikahveilla ja suunnitelmalla kello 9 aamulla. Henkilöt oikealta metsänomistaja Martti Oivo, metsäkoneurakoitsija Osmo Palosaari, kirkkoneuvoston puheenjohtaja Raimo Jokela, seurakunnan talouspäällikkö Mervi Heikkilä-Matinlauri, rakennusjohtokunnan puheenjohtaja Eino Nurkkala ja siirtokoneen kuljettaja Ilkka Vähäaho.

 

Oulaisten kirkon paanupuiden kaataminen suoritettiin sankan lumipyryn saattelemana helmikuun viimeisellä viikolla. Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Raimo Jokela kertoo, että metsästä kaadettiin yhteensä 262 runkoa ja tukkeja tästä tulee tuhatkunta. Paanuja on tarkoitus valmistaa lähes 40 000 kappaletta.

Niilo Aitto-oja liimailee jalustimia tervatynnyreihin.

 

Ensi kesän Weteraanikonepäivien teemana on terva. Wanhan Woiman talkoomiehet ovat veistelleet sen kunniaksi 500 kappaletta pienoismallitervatynnyreitä myyntiä varten.

Turve energiana on herättänyt parranpärinää jo varsin pitkään. Viimeisin ideologinen kannanotto tuli hallituspuolueiden nuorisojärjestöistä, jotka vaativat turpeen energiankäytöstä luopumista. Ensimmäinen hyökkäys tähän ruskeaan kultaan tämä ulostulo ei ollut. Samaa mantraa ovat hokeneet poliittisten nuorisojärjestöjen lisäksi myös muut. Jos ei yhteiskunnan kehittämiseksi muita ideoita ole esittää, turvekortti toimii aina. Otsikot ovat taattuja.

Pehmolelut saivat asianmukaista hoitoa nallesairaalassa.

 

Me2-, You2-, We2 -tapahtuma veti väkeä ympäri Oulaisten keskustaa.

DigitalWells-sovellusta saapui esittelemään Åbo Akademin professori Christer Carlsson.

 

Liikuntaa tulisi harrastaa vähintään kaksi ja puoli tuntia viikossa. Jotta ikääntyvillekin liikkumisesta tulisi osa arjen rutiineja, on kehitetty aktiivisuusohjelmia ylläpitävä DigitalWells-sovellus.
Ohjelmaa kävi esittelemässä maanantaina professori Christer Carlsson Åbo Akademista. Tilaisuus keräsi Oulaisten seurakuntakodille paljon eläkeikäisiä kuuntelijoita.
”DigitalWells kehittää helppokäyttöisiä teknologiaratkaisuja, jotka auttavat ikäihmisiä liikunnallisten arkirutiinien tukemisessa. Sovelluksen myötä yritetään saada eläkeläiset liikkumaan riittävästi ja riittävällä teholla”, Carlsson kertoo.

Uniapneahoidon jälkeen Anne Mattila on aloittanut jälleen liikunnan harrastamisen.

 

Uniapneaa sairastaa eri arvioiden mukaan 9-24 prosenttia väestöstä. Oulaistelainen Anne Mattila sai diagnoosin puolitoista vuotta sitten kärsittyään sitä ennen vuosia katkonaisista yöunista.

Oulaisten kokoomus on kaupungin historian aikana pysytellyt tiiviisti päätöksenteon ytimessä. Tällä kaudella olemme mukana neljän valtuutetun voimin. Hallintosääntömuutos, jossa lautakuntien jäsenistä tulee puolet olla valtuutettuja, onkin työllistänyt mukavasti. Tämän kauden merkittäviä asioita lautakunnittain ovat muun muassa perusturvan osalta palveluiden turvaaminen ja tehostaminen omien toimintojen osalta, palvelusetelin laajentunut käyttö, palveluasumisen riittävä järjestäminen, sekä erikoissairaanhoidon menojen seuranta ja pyrkimys preventioon. Integraatiohanke PPSHP: n ja Oulun pilotoimana voi kukaties toimia mallina myös Oulaisissa?

Turkista vaimon perässä Oulaisiin muuttanut Bülent Peköz etsi JOBiHUBi-messuilta töitä erityisesti sairaalasta.

 

Ensimmäistä kertaa järjestetyt JOBiHUBi –messut vetivät heti ensimmäisen tunnin aikana mukavasti ihmisiä tutustumaan Oulaisten ja lähialueen työpaikka- ja koulutustarjontaan. Eräs paikalle tulleista oli kolme vuotta sitten Suomeen muuttanut turkkilainen Bülent Peköz. Tällä hetkellä Oulaisten Jedussa opiskeleva Peköz etsi messuilta töitä.

Toimitusjohtaja Mika Korkia-aho ja hallintojohtaja Esa Hellman poseeraavat pankki-tv:n edessä, jota yhdistykset saavat käyttää omien tapahtumiensa markkinointiin.

 

Oulaisten OP teki viime vuonna historiansa parhaimman tuloksen asiakasomistajamäärien lisäämisessä. Muutenkin talouden tunnusluvut ovat positiivisia.

Päätin antaa mahdollisuuksia. Itselleni. Siten, etten ole unelmieni toteutumisen ensimmäinen este. Tämä on johtanut vähitellen ajattelutapani muutokseen. Opettelen ymmärtämään, pyytämään anteeksi ja tukemaan toisia. Minulle se tärkein ja innostavin aihe ei välttämättä ole sitä muille. Ja toisinpäin. Mutta erimielisyys se vasta kiinnostavaa onkin!

Martti Valkonen Raahen Shoto Budo ry:stä torjuu, kun Marko Ronkainen kempeleen Shoto Budo ry.stä potkaisee. Kuva:t Pirjo Haurinen

 

Karaten oppiminen kestää koko ihmiselämän. Kokeneet karatekat muistuttavat, että laji on kaikkea muuta kuin hirveää karjumista ja tiiliskivien murskaamista.

Palveluseteli mahdollistaa varhaiskasvatuspalveluiden ostamisen yksityisiltä toimijoilta. Palveluntuottajiksi voivat hakeutua yksityiset päiväkodit, ryhmäpäiväkodit sekä perhepäivähoitajat.

 

Varhaiskasvatuksen palvelusetelin toivotaan kannustavan yrittäjiksi erityisesti uusia perhepäivä-hoitajia, joista on pula Oulaisissa.

Merja Rautio ja Mirva Paakkonen ovat olleet eläinsuojeluyhdistyksen jäseniä jo reilut 10 vuotta.

 

Meistä useimmilla on jonkinlainen käsitys eläinsuojelutoiminnasta, mutta harvempi tietää, mitä työhön oikeasti sisältyy ja kuinka paikallinen eläinsuojeluyhdistys toimii.

Avoin keskustelutilaisuus keräsi Ukonkantin saliin 110 ihmistä.

 

Ukonkantissa järjestettyyn avoimeen keskustelutilaisuuteen saapui yli 100 liikuntapaikoista kiinnostunutta vihantilaista. Torstai-illan keskustelu kävi vilkkaana, mutta hyvässä hengessä.

Valtuusto ahertaa paljon myös kokouksien välissä. Pykäliä saattaa olla monia ja jokaiseen aiheeseen pitäisi paneutua mahdollisimman hyvin, mutta minä ainakin turvaudun virkamiehen sanaan, esimerkiksi tarvitaanko vanhusten puolelle kotihoitoon lisää väkeä? Eihän yksityinen valtuutettu voi sitä tietää! Kyllä se kokemus tulee kentältä. Ennen päätöksentekoa kuuntelemme viranhaltijoita, työntekijöitä ja palveluja käyttäviä. Myös netti toimii apuna katsoessamme, onko samanlainen päätös onnistunut muissa kunnissa. Tämä ei tosin tarkoita, että teemme samanlaiset päätökset kuin muutkin kunnat. Ei kangistuta vanhaan perinteeseen: tämä on aina ennenkin näin tehty…

Lisää artikkeleita...

 

 

 Erma 2x65

 ST 84x50 UUSI 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot