Maria Aittamaan omakuva sekä kuva hänen papastaan.

 

Kaksi rohkeaa oulaistelaista naista on tuonut ensimmäistä kertaa omia töitään näytteille taidetalo Väinölään helmikuun ajaksi. Maria Aittamaan töitä on nähty aiemmin kuvantekijöiden yhteisnäyttelyissä, mutta kyseessä on Marian ensimmäinen oma yksityisnäyttely.

Yläkerrassa on valokuvia vain 16-vuotiaalta Jenna Lindelältä, joka on itseoppinut valokuvaaja, mutta hakee nyt lisäoppia käymällä Kalajoen lukiossa kuvataidelinjalla. 

 

Aittamaan näyttelyn teemana on Läheltä. ”Olen halunnut kuvata sukulaisia ja lähiseudun maisemia. Näyttelyn nimi kertoo siitä, kuinka haluan löytää kauneuden läheltä elinpiiriäni”, Maria kertoo. 

Esillä on kuvia Mariasta itsestään eri ikäisenä, mutta myös hänen kolmesta veljestään ja veljenlapsista. Isänisästään Maria on maalannut pysäyttävän mustavalkotyön. Pysäyttävän siksi, että työ erottuu värillisten öljymaalausten joukosta.

Aittamaa tunnustaa, että kuvassa on mukana ikävää ja kaipausta, sillä Maria ei ole koskaan tavannut isovanhempiaan, jotka ovat kuolleet ennen hänen syntymäänsä. ”Minulle tulee tunne, että saan omassa mielessäni olla maalauksen myötä pappaa lähempänä.”

Pappa esiintyy myös toisessa maalauksessa peltotöissä hevosen kanssa.


Oulaista kuvaavat maalaukset Maria on maalannut ottamiensa valokuvien perusteella. Ne kuvaavat esimerkiksi Pyhäjokea tai Kalliokankaan maisemia. Kaikki esillä olevat työt ovat kohtalaisen uusia, vanhinkin vain kuuden vuoden takaa.

”Aloitin maalaamisen uudelleen 2000-luvun alussa, sillä lukion käytyäni en harrastanut moneen vuoteen.” Maria Aittamaa on opiskellut vuoden Limingan taidekoulussa ja suorittanut kuvataiteen perusopinnot avoimessa yliopistossa.


Esillä on 51 eri työtä. ”Haluaisin töilläni tavoittaa myös ihmisen sisintä, ei vain ulkokuorta”, Maria sanoo ja lisää, että pyrkii töillään luomaan positiivisia kokemuksia. Yksityisnäyttelyyn häntä rohkaisivat muutamat tuttavat sekä kaksi hänen opettajistaan.

 

Muotokuvia ja
auringonlaskuja

 

Läheltä- teema sopisi nimeksi myös Jenna Lindelän valokuville, sillä Jenna on kuvannut pikkuveljeään tai läheisimpiä ystäviään. Muotokuvien lisäksi esillä on muutama luontovalokuva, jotka Jenna on kuvannut lempivalossaan, auringonlaskun aikaan.

 

Jenna Lindelä samassa kuvassa Iines Mannerkorven valokuvan ja auringonlaskumaiseman kanssa.

 


Jenna kertoo saaneensa perinteisen filmirullakameran lahjaksi vanhemmiltaan jo hyvin pienenä.

Erityisesti Jennan isä ja pappa ovat innostaneet häntä valokuvaamiseen. ”Isä on auttanut paljon kuvien sommittelussa ja rajauksessa”, Jenna kertoo. Muutoin tyttö on pääasiassa itseoppinut kuvaaja, joka tosin on osallistunut Jarmo Tyyskän ja Juuso Haaralan kuvauskursseille. Valokuvauskerho Valovoimaan Jenna liittyi viime kesänä.


”Sain heiltä paljon vinkkejä, ohjeita ja kannustusta tämän näyttelyn tekemiseen.” Jennan valokuvia on aiemmin voinut nähdä hänen Instagram-sivuillaan, mutta työt ovat nyt ensimmäistä kertaa esillä paperivedosversioina.


Jenna kertoo ostaneensa kameran ja tarvittavat objektiivit itse kesätöillä hankkimillaan ja säästämillään rahoilla. ”Muotokuvat ovat minulle tärkeimpiä, koska niitä tykkään eniten kuvata ja niissä on minulle tuttuja ihmisiä.”

Jennalla on muutama taiteellinen kaveri, jotka suostuvat kuvattavaksi mielellään. Kuvaaminen on vuorovaikutusta, jossa Jenna ideoi ja suunnittelee valokuvaa yhdessä kuvattavan kanssa.


Tulevaisuudestaan Jenna uskoo, että valokuvaus liittyy siihen jollakin tavalla, kenties jatko-opintoina valokuvaajaksi. Nyt Jenna käy lukiota Kalajoella kuvataidelinjalla. Hän harrastaa myös piirtämistä ja maalaamista.

 

 

 Erma 2x65

 ST nettikauppa 

31648308 1692794157469228 5656655289575800832 n

 

   Pajala

 

 

yhteystiedot