Valtiolta 10 miljoonaa elvytysrahaa kuntien lähivirkistysalueiden kunnostamiseen

 

Kevään koronarajoitukset saivat suomalaiset ulos liikkumaan ja uusia käyttäjiä löysi tiensä kaupunkiseutujen lähivirkistysalueille.  Ulkoilureitit ja muut virkistys- ja viheralueet ovat olleet paikoin ruuhkautuneita ja nykyiset palvelurakenteet, kuten taukopaikat, osoittautuivat riittämättömiksi.

Osana hallituksen elvytyspakettia kunnille suunnataan rahoitusta virkistysalueiden kunnostamiseen ja kehittämiseen. Avustushaku aukeaa vielä tänä syksynä.

”Nyt poikkeusaikoina yhä useampi suomalainen on hakenut voimaa ja mielenrauhaa luonnosta. Samalla kuntien mahdollisuus satsata virkistyspalveluiden kehitystarpeisiin on haastavassa taloustilanteessa vaikeutunut. Haluamme vastata kysyntään reilulla panostuksella ja avaamme tänä syksynä avustushaun laadukkaiden ja helposti saavutettavien lähiluontokohteiden kehittämiseen”, ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen sanoo.

Valtion vuoden 2020 neljännessä lisätalousarviossa kunnille osoitettiin mittava tukipaketti, jonka tarkoituksena on lieventää koronakriisin vaikutuksia ja tukea talouskasvua kunnissa. Lisätalousarviossa on varattu yhteensä noin 10 miljoonaa euroa kunnille valtionavustuslain nojalla myönnettäviin avustuksiin lähivirkistysalueiden ja viheralueiden kunnostamiseen, kehittämiseen sekä palvelujen parantamiseen.

Avustuksen tavoitteena on luoda laadukkaita ja helposti saavutettavia mahdollisuuksia ulkoilla lähiluonnossa. Avustuksella voidaan kunnostaa ja kehittää kunnan nykyisten lähivirkistysalueiden reittejä, rakenteita ja palveluita tai luoda palvelurakenteita uusille alueille. Hankkeiden tulee tukea mahdollisimman suuren käyttäjäjoukon ulkoilua.

Hanke-esityksiä tehdessään kunnan tulee tarkastella erityisesti niitä alueita, joilla koronakevään aikana on ollut erityistä käyttöpainetta ja varmistaa, että uusilla toimilla saadaan käyttöpainetta vähennettyä mahdollisilta herkiltä luontoalueilta. Hankkeelle on eduksi, jos virkistysalueet ovat helposti saavutettavia arjen luontoalueita, joihin pääsee kävellen, pyörällä tai julkisilla kulkuvälineillä. Näin hankkeet tukevat samalla Suomen hiilineutraalisuustavoitteita.

Avustuksen yhtenä tavoitteena on tukea kuntataloutta, joten hakijan tulee arvioida hankkeen työllisyysvaikutuksia ja näiden mahdollista pysyvyyttä.

Hankehaku aukeaa syys-lokakuussa.

Takaisin Jutut -sivulle