Työpajalla hommat hoituu

Tarja Hytinkoski on työpajan yksilövalmentaja.

 

Oulaisten työpajan maine puhuu puolestaan.
Työpajan ei ole tarvinnut markkinoida palvelujaan, vaan asiakaskuntaa on riittänyt ilman mainoskampanjoitakin.
Näin toteaa puupuolen työnohjaaja Hannu Viitanen.
”Työmme ovat pääsääntöisesti korjauksia. Ihmiset tuovat esimerkiksi kalusteita kunnostettavaksi ja me teemme työtä oman aikataulumme puitteissa. Meillä on ollut tarkoituksena, että teemme työn laadukkaasti. Tieto siitä onkin kulkenut sen verran hyvin, että palveluja ei ole tarvinnut paljon mainostaa.”
Asiakas maksaa työstä ja materiaaleista sovitun hinnan.
”Sen verran niistä voi sanoa, että hinnat ovat edullisia. Asiakas saa etukäteen arvion hinnasta.”
Työpajatoiminnan tarkoitus on toimia väliaskeleena pitkäaikaistyöttömille ja nuorille. Seuraava askel voi olla esimerkiksi opiskeluun tai työelämään siirtyminen.
Työpajalla vietetään yleisimmin kolmen kuukauden jakso.
”Tarvittaessa sitä kuitenkin voidaan jatkaa. Valmistuva kulutustuote ei ole meillä se pääasia, vaan se, että työpajalla työskentelevä henkilö jatkaa meiltä ja löytää jatkossa paikkansa yhteiskunnassa. Se on meille tilipäivä, kun asiakas sijoittuu johonkin mieleiseen paikkaan täältä lähdettyään.”
Työpajalla tehdään kalusteita myös Oulaisten kaupungin tarpeisiin.
”Vasta valmistimme muun muassa uusia vaalikoppeja.”

 

Hannu Viitanen työskentelee työpajalla puupuolen ohjaajana.

 

Pyöräpuolen työnohjaaja Hannu Portti kertoo, että työpajan asiakkailla on vaihtelevia sopimuksia.
”Työpajan kirjoilla on yhteensä kymmeniä ihmisiä, mutta samaan aikaan he eivät täällä kaikki ole. Työpäivät ovat kello 8-12 maanantaista torstaihin. Työpajalaisten ikähaarukka on karkeasti arvioiden 20 ja 60 vuoden välillä.”
Työpajatoiminta toimii samoissa tiloissa yhdessä 4H-yhdistyksen myymälän sekä kehitysvammaisten Silmu-toiminnan kanssa.
”Kaikki, jotka ovat tässä saman katon alla, tekevät tiivistä yhteistyötä. Täällä käy toisinaan sen verran kova vilske, että parkkipaikalla meinaa tila loppua.”
Yksilövalmentaja Tarja Hytinkoski sanoo, että osa nuorista ottaa itse yhteyttä ja kysyy mahdollisuutta työskennellä työpajalla.
”Sen jälkeen alamme viedä asiaa eteenpäin muun muassa sosiaalipuolen kanssa. Pyrimme kartoittamaan asiakkaan vahvuudet ja räätälöimään hänelle mielekästä tekemistä. Olemme valmistaneet esimerkiksi linnunpönttöjä, jonka ovat koonneet tietyt asiakkaat ja toiset ovat sitten viimeistelleet ulkoasun.”

 

Metallipajalla ohjaajana häärää Jani Kukka.

 

Apua on saatu myös seutukunnallisten hankkeiden ansiosta.
”Saamme Ylivieskan vertaisverstaalta yksilövalmennuspalvelua myös Oulaisiin. Tämä on tärkeää siinä vaiheessa, kun alle 29-vuotiaat nuoret ovat jo lähteneet meiltä.”

Takaisin Jutut -sivulle