Sukeltaminen on mahdollista ympäri vuoden

Sukellusseura Ahtin P1-kurssilaisia Kettukallion louhoksella Ylivieskassa.

 

Vedenalainen maailma on aina kiehtonut ihmistä. Pinnan alle kurkistaessaan voi nähdä upean meriakvaarion värikkäine kaloineen, koralleineen ja laivan hylkyineen. Sukellusretkiä järjestetään eri puolilla maailmaa, mutta ennen niille osallistumista kannattaa suorittaa P1-kurssi, jossa opetetaan sukeltamisen perusasiat.
Kursseja järjestävät sukellusseurat. Oulaista lähinnä toimivat Raahen urheilusukellusseura Mursut ry ja Sukellusseura Ahti ry. Uimahalli Lähteellä on aina silloin tällöin mahdollista osallistua sukellusintroon, jossa pääsee kokeilemaan, minkälaista on hengittää veden alla sukelluslaitteiden avulla. Kokeneen ohjaajan mukana pääsee käymään altaan pohjassa saakka ja fiilistelemään painottomuuden tunnetta vedessä. Mikäli sukellusharrastus kiinnostaa, kannattaa olla yhteydessä lähimpään seuraan. Kursseja järjestetään säännöllisesti ja porukkaan otetaan uusia jäseniä mielellään.

 

Sukeltajat lähdössä jään alle katselemaan, miltä talvinen järvimaisema näyttää sammakkoperspektiivistä.

 

Suomessa sukellusolosuhteet ovat hieman haastavammat kuin esimerkiksi Punaisella merellä. Suomen järvien vesi saattaa olla aika ajoin sameaa ja kylmää. Hyvät varusteet ovatkin a ja o sekä sukeltamisen turvallisuuden että miellyttävyyden kannalta. Kesällä riittää märkäpuku, mutta syksyllä ja keväällä tarvitaan kuivapukua, jonka alle voi laittaa paksumman vaatekerroksen. Myös talvisukeltaminen jään alla on mahdollista, kunhan käy siihen tarvittavan opastuksen kokeneemman sukeltajan ohjauksessa.
Sukellusonnettomuudet ovat äärimmäisen harvinaisia. Sukeltamaan ei saa koskaan lähteä yksin, eikä sairaana. Varusteiden kunto tarkastetaan ennen jokaista sukellusta. Sukeltajan on osattava käyttää sukelluskelloa, joka mittaa pinnan alla käytetyn ajan sekä sukellussyvyyden. Mukana on tietenkin myös mittari, joka näyttää paljonko pulloissa on ilmaa jäljellä. Yleensä varusteina on myös kompassi ja puukko siltä varalta, että jäisi kiinni johonkin veden alla olevaan kasviin tai vaikkapa hylättyyn verkkoon. Sukeltajat opettelevat myös pelastamaan toisensa veden alla siltä varalta, että toiselta loppuisi ilma tai jokin sairauskohtaus yllättäisi veden alla.
Yleisin kokemus sukeltamisesta on sen rentouttavuus. Vedessä voi keskittyä vain katselemaan maisemia, hengittämään rauhallisesti ja liukumaan eteenpäin räpylöillä hitaasti vauhtia ohjaten.

Takaisin Jutut -sivulle