Puutarhassa: Ihana tomaatti

”Titta så fina tomater”-taitaa olla ainoa lause, joka jäi mieleen yläkoulun ruotsin tunneilta. Ehkä siinä oli pieni ennustus, sillä minusta tomaatit ovat todella maistuvaa ja monipuolista ruokaa. Myös tomaatin kasvatus on mielenkiintoista ja antoisaa. Siksipä ajattelin kirjoittaa hieman tomaatista.

Tomaatti on lähtöisin Perusta ja Chilestä, jossa Perun intiaanit käyttivät sen villiä muotoa ravintokasvina jo 500 e.Kr. Kolumbuksen löytöretkien myötä tomaatti saapui Eurooppaan 1400-luvun lopussa. Aluksi tomaatti oli vain koristekasvi, mutta myöhemmin sitä alettiin pitää lääkekasvina, jonka uskottiin mm. vauhdittavan rakkauselämää. Siksi tomaatti sai lempinimekseen mm. ”paratiisiomena” ja ”lemmenomena”.

Suomessa tomaattia on viljelty 1870-luvulta asti. Sen kulutus oli aluksi pientä, mutta nykyään tomaatti on maailman eniten viljelty vihannes. Lajikkeita on jalostettu ja tomaattivalikoima on viime aikoina monipuolistunut huomattavasti. Kuluttajille on saatavilla eri kokoisia, värisiä ja makuisia tomaatteja. Makuun vaikuttavat erilaiset sokerit, happoyhdisteet ja kivennäisaineet. Miedoimman makuisia ovat keltaiset – ja pihvitomaatit, kun taas voimakkain maku on pienissä kirsikka- ja luumutomaateissa.

Tomaatti on ravitsemuksellisesti erinomainen vihannes. Se sisältää paljon C-vitamiinia, foolihappoa ja kivennäisaineita. Tutkimuksissa on mm. todettu, että tomaatti ehkäisee riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tämä perustuu karotenoidiin lykopeeniin, jonka alhainen määrä veressä lisää riskiä sairastua sydäninfarktiin. Tomaatin lykopeenin on todettu myös ehkäisevän eturauhassyöpää. Lykopeeni imeytyy kypsennetystä tomaatista paremmin, siksi kannattaa käyttää paljon tomaattia ruoan laitossa.

Tomaatti rakastaa lämpöä ja valoa, se kestää myös kuivuutta suhteellisen hyvin. Jos haluaa erikoisempia lajikkeita, täytyy ne kasvattaa itse siemenistä. Toki helpommalla pääsee, kun jättää taimikasvatuksen muille ja ostaa valmiin taimen. Tekipä kummin vaan, tarvitsee tomaatti kasvaakseen lämpimän paikan. Useimmiten se on meillä ns. kausihuone, eli muovitettu tai lasitettu kasvihuone ilman lämmitystä. Myös lasitettu terassi tai muutama vanha lasi-ikkuna seinää vasten ovat hyviä kasvatuspaikkoja. Nykyään saa myös pensastavia lajikkeita, joita voi kasvattaa aurinkoisella seinustalla.
Parhaimmillaan tomaatti on suoraan kasvista poimittuna, lämpimänä ja ihan sellaisenaan. Kannattaa kokeilla!

Takaisin Jutut -sivulle