Niskavuoren tarina lumosi katsojat

Kolme näyttelijää (Antti Hovilainen, Maija Pihlajaoja, Teija Töyry) ja muusikko (Sinikka Isoniemi) kukitettiin tapahtuman järjestäjänä toimineen Oulaisten kaupungin toimesta.

 

Oulaisten yläkoulun salissa vieraili Kajaanin kaupunginteatterin kiertävä näytelmä Niskavuoren Loviisa ja Heta.
Parituntiseen näytelmään on tiivistetty Hella Wuolijoen kirjoittamat näytelmät Niskavuoren nuori emäntä ja Niskavuoren Heta.
Esityksessä käytettiin modernin teatterin keinoja ja kolme näyttelijää riittivät herättämään tarinat henkiin kiehtovalla tavalla.
Lavastukset olivat minimalistiset ja lisätehoa luotiin valaistuksella sekä mollivoittoisella sellomusiikilla. Kolmen näyttelijän lisäksi tarinaan liittyi muitakin hahmoja, joille kyllä saatettiin keskustella ja heidän olemassaolonsa huomioida, vaikka henkilöitä ei lavalla näkynytkään.

Tarina sijoittuu 1900-luvun alkuun, mutta teemat ovat ajattomia. Näytelmän alkupuoliskolla yleisö sai seurata Niskavuoren nuoren emännän, Loviisan tarinaa.
Loviisa tuli Juhanin puolisoksi hyvin toivein ja rehellisin tuntein, mutta sai pian huomata olevansa kulissiavioliitossa. Miestä kiinnostivat Loviisan perheen rahat ja vaimon ahkeruus, mutta todellisena rakkauden kohteena olikin joku tai jokin muu kuin oma vaimo.

Toisella puoliajalla näyttelijät vaihtoivat rooleja ja tarina siirtyi Muumäelle, Niskavuoren entiseen torppaan, johon Niskavuoren Juhanin sisko Heta muutti renki Akustin puolisoksi. Köyhän miehen puolisona eläminen otti Hetan luonnon päälle ja yleisö sai järkyttyä siitä, että ihmiselle todellakin voi maine ja kunnia olla omaa perhettäkin tärkeämpi asia.
Syy Hetan sydämen kylmyyteen löytyi ainakin osittain jätetyksi tulemisesta. Näytelmän alaotsikkona olikin ”Antakaa minullekin rakkautta!”
Näytelmää katsomassa ollut kulttuurin suurkuluttaja Sanna Kallio piti näkemästään.
”Näyttelijät olivat loistavia. Tarina vei mukanaan ja parituntinen tuli keskityttyä näytelmään ihan täysillä. Kannatti lähteä katsomaan! Harmittavan vähän yleisöä oli paikalla, mutta toisaalta ymmärtää, että korona-aikana ei uskalleta lähteä tapahtumiin. Mahtavaa, että pienillekin paikkakunnille voidaan järjestää kiertävän alueteatterin avulla ammattimaisia esityksiä”, totesi Sanna Kallio.
Noin kolmasosa Kajaanin kaupunginteatterin esityksistä tapahtuu kiertueilla. Alueteatteritoiminta on valtion tukemaa ja mahdollistaa esiintymisen myös harvaanasutuilla alueilla.

Takaisin Jutut -sivulle