Basso vaihtui koskettimiin Matti Eskon käskystä

Oulaistelaislähtöinen muusikko Esa Sihvola viettää nyt eläkepäiviä Hyvinkäällä.

 

”Ala on kova, joten harkitse kahdesti. Mutta jos päädyt muusikoksi, älä koskaan lopeta treenaamista”, ohjeistaa pitkän linjan muusikko ja monen suomalaisen suosikkiartistin bändissä soittanut Esa Sihvola.
Esa Sihvola on asunut Hyvinkäällä vuodesta 1991 lähtien. Koronapandemian kanssa hän on oppinut omien sanojensa mukaan elämään, eivätkä poikkeusajat vaikuta hänen normaaliin päiväohjelmaansa juuri mitenkään.
”Pianon ääressä vähintään tunti päivittäin on parasta terapiaa itselle. Lisäksi ulkoilen, luen ja kokkailen. Ja parin harrastebändin kanssa treenailemme viikottain”.
Synnyinpaikkaansa Oulaista Esa Sihvola muistelee lämmöllä, vaikka ei ole paikkakunnalla vieraillutkaan vähään aikaan. Koulujen jälkeen hän lähti Ouluun armeijaan helmikuussa 1973, ja jäi asumaan kaupunkiin yli kymmeneksi vuodeksi.
”Vanhempani muuttivat Oulaisista Lahteen isäni jäätyä eläkkeelle, joten eipä siellä ole tullut pahemmin käytyä. Sosiaalisen median avulla pidän nykyään yhteyksiä muutaman lapsuuden ystävän kanssa. Haluankin lähettää spesiaaliterveiset Tapani Tirilä jr:lle sekä lapsuudentovereilleni Jussille, Liisalle ja Riitalle”.

Musiikki on kuulunut Esa Sihvolan elämään nuoresta pojasta lähtien. Hän aloitti pianotunnit 1960-luvun alussa ja soitti klarinettia Oulaisten Torvipojissa. Myös kitara ja sähköbasso tulivat kouluaikoina tutuiksi.
”Oulaisissa asuessani soitin Maila Kumpulainen & Poliitikot -orkesterissa, ja silloinhan tuo basso minulle käteen tarttui”.
Varsinaisen koulutuksen Sihvola sai kuitenkin kontrabassoon. Koskettimet tulivat jossakin vaiheessa pääinstrumentiksi. Tähän liittyykin oma tarinansa.
”Kävin Fazerin pianonvirittäjäopin, kun sitten Oulun Musiikkimiehessä viritin pianoa yhtenä päivänä, niin Eskon Masa tuli sinne ja kysyi, että pääsenkö huomenna keikalle. Kysyin, että mikäs Eepillä (basisti) on, kun hän ei keikalle lähde. Masa sanoi, että et sinä siellä bassoa soita, vaan pianoa. No eipä muuta kuin liikkeestä Fenderin Rhodes -sähköpiano kokeille ja keikalle Saarenkylän Työväentalolle”.

Matti Eskosta tulikin pitkäaikaisin artisti, jonka kanssa Esa Sihvola teki yhteistyötä. Keikkailu alkoi 1970-luvun lopulla ja viimeisin jakso ajoittuu 2010-luvulla useissa eri pätkissä. 1980-1983 Sihvola oli mukana oululaisessa Bamberos yhtyeessä. Myös Jettiset, Sunshine, Juhamatti, Finlanders, Ari Klem, Kaija Pohjola ja Matti Korkiala ovat nimiä, joiden kanssa Esa Sihvola on soittanut pitkän uransa aikana. Juhamatin bändissä hänen kanssaan soitti myös toinen oulaistelainen, Ismo Irva.
”Oulussa ensimmäinen bändini oli Beni Siltalan yhtye, josta tuli myöhemmin Ässät. Eli kolme Siltalaa ja yksi Sihvola. Siitä siis nimi bändille. Oulun kaupunginteatterissa toimin myös basistina kolmen vuoden ajan”.
Hauskin keikkamuisto liittyy aikaan Ari Klemin yhtyeessä. Klem oli artisti, joka osasi aina yllättää muut perinpohjaisesti.
”Eräällä keikalla hän tuli toiselle setille karvainen apinapuku päällään ja kädessä hillitön banaaniterttu. Hän kuulutti, että seuraavana vuorossa on humppa nimeltään Keltaiset banaanit höystettynä kappaleella Pistetään pistetään banaania poskeen. Sitä seurasi armoton meno ja banaanin syöntiä kappaleen aikana ja Arskan apinaääntelyt lisäefektinä”.

Soittamisen lisäksi on Esa Sihvolan kynästä syntynyt muutama oma kappale. Näitä ovat muun muassa Matti Eskon Olet ainut rakkautein sekä Tuska ja Kaija Pohjolan Perhonen. Ja kuinka moni tiesi sitä, että Esa Sihvola on toiminut 1980-luvulla laivoilla viihdepianistina ja esiintynyt lastenlauluhahmona nimeltään IsoG.
Jos Esa Sihvolasta ei olisi tullut muusikkoa, olisi hän luultavasti suuntautunut jollekin tekniselle alalle.
”Olinhan jonkun aikaa töissä Raahen Rautaruukin sähkökorjaamolla. Toimin siellä vastuksena”, hän veistelee.

Takaisin Jutut -sivulle